Laat je vermogen niet slapen: 3 goede redenen om te beginnen investeren in vastgoed

Bescherm-je-vermogen-1

Je vermogen bouw je niet op één dag op: je hebt er waarschijnlijk jarenlang voor gewerkt. Je wil natuurlijk niet dat de vruchten van die arbeid verloren gaan; als het even kan, brengen ze best ook iets op. Een investering in vastgoed is vaak een slimme keuze voor wie een gezond rendement op zijn vermogen wil. Wij leggen je hieronder uit waarom.

Wat is je ‘vermogen’?

Je vermogen, ofwel patrimonium, is samengesteld uit al je eigendommen minus je schulden. Onder die eigendommen worden roerende én onroerende goederen verstaan. Dat betekent dat zowel je huis, als je juwelen of aandelen en obligaties allemaal onder je vermogen vallen. 

Niet alleen je arbeid, maar ook je vermogen kan heel wat inkomsten genereren. de geschiedenis leert ons dat vermogen gemiddeld 4 tot 5% rendement (gecorrigeerd met inflatie) per jaar opbrengt. 

Daarom is het belangrijk je vermogen goed te beheren en zinvol te investeren. Neem hiervoor voldoende tijd en/of laat je adviseren door een professional. Een investering in vastgoed behoort zeker tot de mogelijkheden. 

Advies nodig voor het investeren van jouw vermogen? Ex-Stra helpt je graag verder. Ontdek onze diensten of neem contact met ons op.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Reden 1: bescherming tegen inflatie

Een belangrijk deel van je vermogen is uiteraard je spaargeld: de zuurverdiende vruchten van je arbeid. Het is belangrijk dat je dit deel van je patrimonium niet laat ‘slapen’. Waarom? Omdat de waarde van je spaargeld door inflatie over een langere periode significant zal dalen. 

Vastgoed biedt daartegen een uitstekende  bescherming aangezien de huurinkomsten jaarlijks aangepast worden aan de index en de waarde van residentieel vastgoed in Vlaanderen gestaag blijft stijgen.

Weet wel dat niet alle manieren van vermogen beleggen een buffer tegen inflatie bieden. Zo is dat bijvoorbeeld niet het geval voor obligaties. Bij een opkomende inflatie stijgen meestal ook de rentevoeten en zal de waarde van je obligaties afnemen. Wees daarom geen hangmatkapitalist (die niets onderneemt) en laat je indien nodig begeleiden om je vermogen optimaal te beheren.

Reden 2: een buffer tegen de grillen van de markt en de geopolitiek

investeren in vastgoed extra

Het valt zeer moeilijk te voorspellen hoe de economische en financiële markten in de toekomst zullen evolueren; daar bestaat namelijk geen magische formule voor. Wat we wel weten is dat de markt een enorm effect heeft op de waarde van uw vermogen. 

Geopolitieke ontwikkelingen worden niet zelden gedreven door menselijke beslissingen die we niet steeds verstaan of die niet in overeenstemming zijn met onze normen en waarden maar die wel een belangrijk effect hebben op het economische landschap. Denk maar aan de invloed van de oorlog in Oekraïne of de Chinese dreiging t.o.v. Taiwan.

Om je in te dekken tegen dat risico, is het belangrijk dat je je portefeuille diversifieert. In de praktijk wil dat zeggen dat je verschillende vormen van vermogensbelegging gebruikt. De kracht hiervan bestaat erin dat de negatieve invloed op de ene belegging wordt opgevangen door een andere belegging. Belgisch residentieel vastgoed bewijst reeds meerdere decennia dat het uitermate goed bestand is tegen economische en financiële crisissen. 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar dingen die we wél met relatieve zekerheid kunnen zeggen. De politieke onstabiliteit in grote delen van Afrika en de toenemende klimaatproblematiek zorgen voor een grote migratiestroom naar onze westerse wereld en al die mensen hebben onderdak nodig. 

Residentieel vastgoed is een zeldzaam goed en dat zal in de toekomst alleen nog meer het geval zijn. Een investering in vastgoed is dus een relatief veilige, toekomstgerichte belegging. 

Reden 3: het biedt financiële zekerheid voor later

Na een actieve loopbaan waarin je het beste van jezelf gegeven hebt, hoop je natuurlijk te kunnen genieten van een welverdiende rust in optimale omstandigheden. Aan je gezondheid kan je werken maar je hebt ook een zekere hoeveelheid geluk nodig. 

Je financiële toestand kan je best reeds lang op voorhand plannen want zelfs met een volwaardig wettelijk pensioen zal je je levensstandaard niet kunnen behouden. Je kan daarom best voldoende op voorhand nadenken over hoe je jouw vermogen zo slim mogelijk kan beleggen opdat je je later zo min mogelijk zorgen hoeft te maken.

Vastgoed is in dit kader een heel relevant onderwerp. Zoals eerder gesteld, stijgen de vastgoedprijzen traag maar gestaag over een lange termijn. Wie vroeg investeert, zal uiteraard op een hogere meerwaarde kunnen rekenen. Daarnaast zijn de  maandelijkse huurgelden op je rekening  een belangrijke bron van extra inkomsten.  

Een verstandige investering in vastgoed is toekomstgericht en biedt zekerheid maar vraagt ook veel kennis en inzichten. Nood aan advies over investeringsvastgoed? Neem zeker contact op met Ex-Stra voor begeleiding met de nodige expertise. 

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350