Investeringsvastgoed roept bij de meeste investeerders een gevoel van stabiliteit op. Dit is absoluut geen verkeerde inschatting: de real estate markt is zelfs in tijden van COVID-crisis stabiel gebleven (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de aandelenmarkt die eerder volatiel is). Zo’n investeringsproject waarbij belegd wordt in tastbare eigendom zorgt voor meer financiële vrijheid en zekerheid. Dit artikel legt verder uit waarom investeren in vastgoed vandaag zo aantrekkelijk is.
Succesvol investeren in vastgoed
Duurzame stijging van vastgoedprijzen

Is investeren in vastgoed nog interessant? Ja, bijzonder interessant. Sinds de jaren 70 zijn de prijzen voor onroerend goed op de Belgische vastgoedmarkt alleen maar gestegen. Een stijging die gemiddeld zelfs 2% tot 3% hoger is dan de inflatie. . Deze tendens over de laatste 50 jaren kan eenvoudig opgevraagd worden via volgende Belgische overheidswebsite.
De specialisten zien geen redenen waarom deze trend zich niet verder zal doorzetten. Volgens experts van Immoweb zullen de huisprijzen op de Belgische markt ook in de komende jaren niet dalen.
Stabiliteit in tijden van crisis
De COVID-crisis is ook niet de eerste crisis die de vastgoedmarkt in België heeft doorstaan. Tijdens de bankencrisis in 2008, wanneer de huizenmarkt van de Verenigde Staten in elkaar is gezakt, is de waarde van in België gelegen vastgoed stabiel gebleven.
Daarbij is de huidige rente op een krediet opmerkelijk laag. De stabiliteit op de vastgoedmarkt en de lage rentevoeten maken een vastgoedinvestering nu zeer aantrekkelijk.
Dubbel rendement
Het wettelijk pensioen voor zelfstandigen is beperkt. Volgens het onderzoek van Het Laatste Nieuws vreest 66% van de Belgen dat het wettelijk pensioeninkomen ontoereikend zal zijn. Het opbouwen van een aanvullend pensioen is tegenwoordig noodzakelijk om de levensstandaard te behouden die men gewend is.
Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.
Gratis kennismakingsgesprek
Heb je vastgoedadvies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze?
Wat is het kadastraal inkomen?
Het kadastraal inkomen (KI) is geen ‘echt’ inkomen. Het vertegenwoordigt het geschatte netto-inkomen uit residentieel onroerend goed gedurende een jaar, maar het is in alle gevallen beduidend lager dan de reële huurinkomsten. Dit kadastraal inkomen wordt berekend door de belastingdienst (de website van FOD financiën geeft meer uitleg over de berekeningswijze).
De laatste jaren blijft het kadastraal inkomen ook alleen maar dalen volgens een studie van De Standaard. De belastingdruk op dit fictief inkomen wordt lager aangezien de mensen compacter gaan wonen.
Het kadastraal inkomen wordt gebruikt om de belastingen te berekenen op de privé huurinkomsten van residentieel vastgoed. Voor commercieel vastgoed of wanneer vastgoed binnen een vennootschap gekocht wordt, worden steeds de echte huurinkomsten genomen.
Er bestaan 2 soorten belastingen op onroerende residentiële eigendom in privé bezit.
1. De onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op onroerende goederen die je jaarlijks moet betalen. In Vlaanderen wordt de onroerende voorheffing sinds 1 juli 1999 geïnd door de Vlaamse Belastingdienst. Zowel voor de eigen woning als voor het pand dat men verhuurt dient onroerende voorheffing betaald te worden. De onroerende voorheffing wordt berekend op het geïndexeerde KI van het onroerend goed.
2. De inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting of personenbelasting. Op de eigen woning dient meestal geen personenbelasting betaald te worden. De personenbelasting van een pand dat je verhuurt wordt berekend op basis van het geïndexeerde KI van het onroerend goed * 1,4. Het gemiddeld kadastraal inkomen ligt, zoals boven uiteengezet, behoorlijk laag en daarenboven kan je alle interesten die je betaalt voor het verwerven of behouden van vastgoed nog in mindering brengen.
Investeren in vastgoed in de eerste helft van je leven brengt dus een aantal fiscale voordelen met zich mee.
Wie kan investeren in vastgoed?
Beginnende investeerder
Of je nu wilt investeren in de tweede helft van je leven. Voor de beginnende investeerder kan een investering in onroerend goed meer zekerheid bieden dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen.
Ervaren investeerder
Ook voor de ervaren investeerder is de vastgoedmarkt op dit moment bijzonder gunstig. Volgens de experts van De Tijd is succesvol investeren in immo momenteel voor velen toegankelijk. Het komt er vooral op aan om je goed te laten begeleiden.
Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed?
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken kan je reeds investeren in vastgoed met een beperkt budget. Wil je investeren in vastgoed zonder geld? Een goed financieringsplan kan je hier het juiste overzicht bieden.
Natuurlijk brengt het voorbereiden van zo´n investering werk met zich mee en heb je het advies van een vastgoedexpert nodig. Maar je eigen inbreng moet niet per se gigantisch zijn om aan je vastgoedportefeuille te beginnen. Een gepaste lening kan je een heel stuk op weg helpen en is trouwens noodzakelijk om een goed rendement te bekomen.
Hefboomeffect bij investeringen in vastgoed
Hoeveel geld heb je nodig om in vastgoed te investeren? Als je kapitaal ontleent aan een relatief lage rentevoet terfinanciering van een vastgoedaankoop, treedt het zogenaamde hefboomeffect op. Dit begrip uit de economie beschrijft de situatie waarbij je eigen geld extra rendeert wanneer je het samenvoegt met geleend kapitaal.
Hoe meer kapitaal je leent en hoe minder eigen middelen je inbrengt, hoe meer je eigen inbreng potentieel zal renderenen dus hoe hoger het rendement van je vastgoedinvestering zal liggen. We dienen hier wel rekening te houden met volgende 2 bemerkingen:
- De banken stellen minimumeisen aan de eigen inbreng
- Bij een lage eigen inbreng zullen de huuropbrengsten niet volstaan om de lening terug te betalen en zal je nog andere inkomstenbronnen moeten aanboren om de lening af te lossen.


Hoe investeren in vastgoed?

Hoe investeren in vastgoed? Het is belangrijk om al vanaf de eerste stappen de gepaste begeleiding te zoeken. Er moet rekening worden gehouden met het beschikbaar eigen kapitaal alsook met je persoonlijke wensen naar de toekomst toe. Bijvoorbeeld: je wil je kinderen ondersteunen om een eerste woning aan te schaffen.
Hoe financier ik mijn investeringsproject?
Er bestaan verschillende soorten leningen waarmee je een investering in vastgoed kan financieren. Zo kan je bv. investeren in vastgoed met je vennootschap.
Het bedrag dat je gaat lenen, net zoals het type krediet, hangt deels af van je eigen vermogen. De bank is namelijk wettelijk verplicht om de financiële situatie van de potentiële kredietnemer te onderzoeken.
Om te bepalen welk percentage van je investering je mag lenen en welk percentage je zelf moet inbrengen, kijkt de kredietinstelling in de eerste instantie naar jouw vermogen en terugbetalingscapaciteit. Naast spaarrekening, tellen ook andere vormen van reserves mee zoals een beleggingsportefeuille of reeds opgebouwde reserves van je groepsverzekering of IPT.
Welke soorten vastgoed zijn er op de Belgische markt?
Waar investeren in vastgoed? Er bestaan verschillende soorten vastgoed waarin men kan investeren. Denk bijvoorbeeld aan appartementen, assistentiewoningen, studentenhuisvesting, garages… De opbrengst, de potentiële meerwaarde, de hoeveelheid werk en ook de risico´s kunnen sterk verschillen per type pand.
In welk type vastgoed moet ik investeren?
Wie succesvol wil investeren in vastgoed, moet rekening houden met meerdere factoren. Zo kan je kiezen om te investeren in een appartement. Een appartement wordt bijvoorbeeld vlotter verhuurd op een centrale locatie. Kies je voor een investering in serviceflats of studentenkoten, dan moet je op de hoogte zijn van de specifieke regels waaraan een huisvesting dient te voldoen. Deze regels kunnen verschillend zijn voor elke stad. Kortom, je hebt niet enkel kennis van vastgoed en financiewezen nodig, maar ook de juiste informatie per regio.
Lees ook:
Wil je vastgoed investeren in België? Onze experten van Ex-Stra hebben over de jaren heen een uitgebreid dataonderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van iedere stad/regio in Vlaanderen. Dit maakt slim investeren in vastgoed net een tikkeltje gemakkelijker.

Investeren in vastgoed om te verhuren
We zien een netto instroom van jonge mensen in de westerse wereld. Door de introductie van telewerk willen meer jongeren zelfstandig gaan wonen. Vaak hebben deze jonge starters nog niet veel kunnen sparen en beschikken ze niet over voldoende eigen kapitaal. Ze zijn dus op zoek naar een huis of appartement om te huren.
Dit betekent meer huurders en dus meer opportuniteiten voor de investeerder-verhuurder. De gemiddelde huurprijs van vastgoed in Vlaanderen blijft jaar na jaar stijgen. Investeren in vastgoed voor verhuur is zeker in grote steden het makkelijk om huurders te vinden en kan de verhuurder genieten van een mooi rendement. Een reden te meer waarom investeren in vastgoed een goed idee is!
Vastgoedinvesteringsexpert
Kantoren die gespecialiseerd zijn in het verkopen van vastgoed beschikken vaak niet over de nodige ervaring, investeringsadvies en kennis in verband met investeringen, maar bovenal zijn ze niet neutraal en kunnen ze enkel panden aanbevelen die in hun portefeuille zitten. Zo kunnen vragen beantwoorden worden zoals "Wanneer is investeren in vastgoed interessant?"
Een vastgoedmakelaar kan je meestal wel iets vertellen over een bepaald pand, maar niet of deze investering wel in je beleggersportefeuille past. In zo’n situatie kan een vastgoedinvesteringsexpert je beter begeleiden op weg naar een mooi rendement.
Het kan al ingewikkeld zijn om voor het juiste type vastgoed te kiezen, maar in praktijk blijkt het vinden van een geschikt investeringsobject nog moeilijker. Professionele investeerders beschikken over de nodige connecties waardoor ze sneller toegang krijgen tot interessante vastgoedprojecten. Zo blijven de beste investeringsmogelijkheden ontoegankelijk voor de particulieren.
Ex-Stra heeft over de jaren heen een breed netwerk uitgebouwd zobdat ze snel op de hoogte gebracht worden van interessante investeringsprojecten. Dankzij deze samenwerking kan Ex-Stra vroegtijdig toegang verkrijgen tot de verborgen parels in de Belgische real estate markt. Wil je meegenieten van dezelfde privileges als de ervaren vastgoedinvesteerders, aarzel dan niet om Ex-Stra vrijblijvend te contacteren.