Inflatie en vastgoed: hoe vastgoed beschermt tegen inflatie

We horen regelmatig dat vastgoed een uitstekende bescherming biedt tegen inflatie, maar is dat wel echt zo? In deze studie tonen we aan dat een investering in Belgisch residentieel vastgoed wel degelijk de moeite loont als je op zoek bent naar een rendabele en inflatiebestendige belegging.

Voor dit onderzoek maken we gebruik van betrouwbare data voorzien door de officiële Belgische website Statbel.

Inflatie van vastgoedprijzen

Inflatie, wordt uitgedrukt in procenten en geeft aan hoeveel duurder het leven jaarlijks wordt. Afhankelijk van welke producten precies meegenomen worden in de prijzenkorf die de levensduurte aangeeft, spreken we van een consumptieprijsindex (CPI) of gezondheidsindex (zonder tabak, alcoholische dranken, benzine en diesel). In december 2022 waren de consumptieprijsindex en gezondheidsindex respectievelijk 10.35% en 10.63%.

Er bestaat ook een index voor residentieel vastgoed die aangeeft hoeveel duurder vastgoed elk jaar wordt, namelijk de residentiële vastgoedprijsindex. Deze index maakt onderscheid tussen nieuwe en bestaande woningen. 

Die residentiële vastgoedprijsindex is erg interessant voor de vastgoedinvesteerders. Voor iemand die die vastgoed bezit, is het namelijk belangrijk dat zijn bestaande woning in waarde stijgt. Daarom concentreren we ons in deze studie op de residentiële vastgoedprijsindex voor bestaande woningen

De gegevens hiervoor zijn per kwartaal beschikbaar vanaf 2006. Dat wil zeggen dat we nu (begin 2023) kunnen terugblikken op betrouwbare gegevens van de laatste zeventien jaar. 

De grafische voorstelling hiervan hieronder toont de jaarlijkse waardestijging van bestaand residentieel vastgoed van 2006 tot 2022. Dit is gemiddeld 3.9% per jaar: niet onaardig.

inflatie-vastgoedprijzen-1

Het is belangrijk om te vermelden dat de prijsevolutie wordt gemeten vanuit de veronderstelling dat de kenmerken van het verkochte vastgoed onveranderd blijven.

De index meet dus de zuivere prijsevolutie zonder tussenkomst van kwalitatieve veranderingen zoals extra isolatie of het aanbrengen van zonnepanelen.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Vastgoed en Inflatie

Waarom is die vastgoedprijsindex nu interessant? Wel, het helpt ons om in te zien hoe vastgoed een goede bescherming biedt tegen inflatie. We leggen het jou hieronder allemaal uit.

Meerwaarde van vastgoed

Om te bewijzen dat vastgoed een goede bescherming biedt tegen inflatie, moeten we de residentiële vastgoedprijsindex vergelijken met de inflatie over die periode.

Vastgoed-en-Inflatie-2

Bovenstaande figuur toont aan dat de residentiële vastgoedprijsindex meestal hoger ligt dan de inflatie. Maar wat wil dat nu concreet zeggen over die zeventien jaar? De levensduurte is over de afgelopen zeventien jaar toegenomen met 45% terwijl de waarde van bestaand residentieel vastgoed met 91% is toegenomen: interessant!

Huurinkomsten zijn inflatiebestendig

Het rendement van een vastgoedinvestering wordt bepaald door drie factoren: meerwaarde, hefboomeffect en huurinkomsten. De meerwaarde hebben we net besproken. Het hefboomeffect wordt bepaald door de financiering en is niet het onderwerp van dit artikel. 

Huurinkomsten zijn een belangrijk onderdeel voor het terugbetalen van een lening en dragen in grote mate bij aan het rendement van de investering. Een standaard huurcontract voor residentieel vastgoed bevat een clausule waarin de huurprijs jaarlijks aangepast kan worden aan de gezondheidsindex. Hierdoor zijn huurinkomsten inflatiebestendig.

Besluit

Zowel de meerwaarde als de huurinkomsten houden minstens gelijke tred met de inflatie, daarom kan investeren in vastgoed beschouwd worden als een rendabele en inflatiebestendige belegging.

Inflatie vastgoed België

Soms horen we dat er een correctie op de vastgoedprijzen zal komen. Het is belangrijk om dit in perspectief te zetten. Dat is dan ook wat we hieronder zullen doen.

Er is een verschil tussen kwalitatief vastgoed en verouderd vastgoed. Verouderd vastgoed is minder aantrekkelijk geworden door de hoge energieprijzen en 2050 energiedoelstellingen. Nieuwbouw en kwalitatief bestaand vastgoed zetten echter hun opwaartse trend voort, hier worden geen neerwaartse correcties verwacht.

De vastgoedmarkt in België is anders dan die in onze buurlanden. De prijsstijgingen in België zijn de laatste jaren bescheiden in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland of Duitsland (zie grafiek hieronder). De aankoopkosten zoals btw en registratie zijn in België relatief hoog, waardoor vastgoed niet geschikt is voor speculatieve doeleinden. 

We hebben in België de laatste vijftig jaar geen grote prijsschommelingen gezien en verwachten ook geen belangrijke neerwaartse correctie voor kwalitatief vastgoed in de nabije toekomst.

Inflatie-vastgoed-België-1

Vastgoedadvies

Houd er wel rekening mee dat er andere factoren zijn dan enkel de inflatie die de waarde van het vastgoed kunnen beïnvloeden. Daarom is het aan te raden professioneel advies in te winnen voordat je besluit om in residentieel vastgoed te investeren. Investeren in Belgisch residentieel vastgoed is interessant, maar niet eenvoudig. Slim investeren in vastgoed is de boodschap.

Samen naar de juiste investering

Zoek je een specialist voor investeren in vastgoed in België tegen de inflatie? Krijg van vastgoedconsulent Eric Dings deskundig advies voor een toekomstgerichte, rendabele vastgoedinvestering op de juiste locatie, zonder iets aangepraat te krijgen en met vertrouwen op een goede afloop.

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350