Waarom investeren in vastgoed een veilige keuze is om je vermogen te beschermen

Bescherm-je-vermogen-1

Het vermogen van de meeste Belgen heeft het afgelopen jaar een serieuze dreun gekregen. De inflatie heeft de waarde van hun spaarboekje in waarde verminderd en de koersen van bijna alle aandelen en obligaties zijn “double digit” gedaald. Diegenen die echter in residentieel vastgoed hebben geïnvesteerd, konden hun vermogen de laatste jaren gevoelig zien toenemen. Hieronder illustreren we waarom een investering in vastgoed nog altijd, en vooral nu, een veilige keuze is. 

1. Vastgoed is inflatiebestendig

Een beperkte inflatie is gezond voor de economie en de centrale banken streven daarom naar een inflatie rond de 2%. Dat betekent dat je spaargeld jaarlijks met 2% in waarde vermindert maar ook dat de lonen in België, zij het ietwat vertraagd, met 2% toenemen. Dit wordt algemeen als rechtvaardig en aanvaardbaar beschouwd.

Vandaag is de situatie echter extremer: het is immers zo dat we momenteel met de hoogste inflatie sinds juni 1975 zitten, waardoor vele mensen in financiële problemen geraken en gespaard vermogen verdampt als sneeuw voor de zon. Onroerend goed is  uitstekend bestand tegen dit risico. 

De huurprijs van een opbrengsteigendom mag immers jaarlijks geïndexeerd worden, waardoor inflatie voor het huurrendement geen probleem vormt. Ook zijn de prijzen van huizen en appartementen de afgelopen 50 jaren gestaag gestegen. Deze kaart van De Tijd illustreert de stijging voor 2022. Voor wie zijn eigen vermogen wil beschermen tegen inflatie, is onroerend goed een verstandige veilige en rendabele keuze!

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

2. Vastgoed is crisisbestendig

Onroerend goed is niet alleen een goede bescherming tegen inflatie, maar ook tegen crisissen in het algemeen. Dit in tegenstelling tot andere soorten beleggingen, zoals aandelen en cryptocurrencies. Op basis van historische data blijkt dat de vastgoedprijzen in tijden van crisis relatief stabiel blijven en zelfs hun stijgende trend verderzetten. Dit werd nog eens duidelijk tijdens de coronacrisis, en daarna de Oekraïnecrisis. Zelfs zogezegde veilige beleggingen hebben grote verliezen geleden vanwege de oplopende rentevoeten,  dit in tegenstelling tot de prijzen op de vastgoedmarkt.

3. De vastgoedprijzen stijgen én je kunt gebruik maken van het hefboomeffect

investeren in vastgoed extra

Zoals op deze grafiek van Statbel te zien is, evolueren de vastgoedprijzen al jarenlang in stijgende lijn. Daarnaast kan je bij vastgoed ook rekenen op het fameuze hefboomeffect. Dit is een voordeel waarvan vastgoedinvesteerders genieten wanneer ze hun pand financieren via een combinatie van eigen vermogen en geleend kapitaal. Als je voor de financiering van je opbrengsteigendom deels een lening gebruikt, zorgt dit voor een hoger rendement op je eigen inbreng. 

Eenmaal je lening terugbetaald is - liefst zoveel mogelijk  met de maandelijkse huuropbrengsten van je vastgoedproject -  heb je uit dat beperkt deel eigen vermogen een heel pand bekostigd, dat ondertussen ook nog eens in waarde is gestegen. Dat is een serieuze hefboom, niet? Het hefboomeffect wordt deze video visueel geïllustreerd. 

4. Vastgoed is een zeldzaam goed 

Mede omwille van de klimaatproblematiek worden we vandaag met een enorme migratiestroom geconfronteerd. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Net door die enorme toestroom van mensen naar het Westen zal onroerend goed alleen maar schaarser worden, wat ook de prijzen hoogstwaarschijnlijk verder zal opdrijven. 

We zien ook wereldwijd een concentratie naar steden toe aangezien daar alle producten en diensten op relatief korte afstand en eenvoudig ter beschikking staan. Dit heeft zich de voorbije jaren vertaald in een stijging van de prijzen en we zien geen enkele reden waarom deze tendens zich niet zou verderzetten. Je geld beleggen in stenen op de juiste locatie is dus, zeker met oog op de toekomst, niet alleen een veilige maar ook verstandige keuze. 

5. Beleggen in onroerend goed zorgt voor een goede diversificatie van je vermogen

Ten slotte is het zo dat je je opgebouwde vermogen best ook beschermt door zoveel mogelijk te diversifiëren in je beleggingen. Als een deel van je vermogen belegd is in meer risicovolle producten zoals aandelen is het verstandig het risico uit te balanceren met een stabieler product, zoals bijvoorbeeld een opbrengsteigendom. Deze veiligere investering doet dienst als buffer en kan toch enigszins compenseren in geval van waardevermindering bij de meer risicovolle belegging.. 


investeren in vastgoed extra2

Beleggen in onroerend goed is dus zeker een verstandige keuze. Het beschermt tegen de hoge inflatie van vandaag, en is een goede buffer tegen crisissen in het algemeen. Daarenboven zijn de stijgende vastgoedprijzen en het steeds schaarser worden van woningen in het bijzonder evoluties die een investering in deze richting alleen maar kunnen aanmoedigen. Ten slotte zorgt de investering ook voor een mooie diversificatie van je portefeuille. 

Interesse in begeleiding en ondersteuning van een onafhankelijke expert? Steeds welkom bij de firma Ex-Stra. 

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350