Vastgoed in - waarom in lokaal vastgoed investeren?

Waarom investeren in vastgoed een prima keuze is
Belgisch vastgoed heeft al lang een stabiele reputatie wanneer het gaat om investeren. Het is enerzijds een goed alternatief voor het spaarboekje, vanwege het relatief lage risico dat eraan vasthangt en de vaak mooie rendementen dankzij het dubbele rendement. Vastgoed stijgt al jaren in waarde én levert maandelijkse huuropbrengsten op. Het veilige en stabiele gevoel dat aan investeren in vastgoed vasthangt is voor veel mensen doorslaggevend.
Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.
Gratis kennismakingsgesprek
Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze?
Waarom kiezen voor Vlaams vastgoed?
Het is mogelijk om in eigen land te investeren in vastgoed, maar ook daarbuiten. Onroerend goed in het buitenland kopen kan interessant zijn wanneer u specifiek op zoek bent naar een vakantiewoning, maar dit vereist in alle gevallen specifieke kennis over de regelgeving in het betreffende land. Bovendien is het verhuren van buitenlands vastgoed eerder complex, omdat u dit moet uitbesteden. Doorgaans is het dus niet aangeraden om te investeren in buitenlands vastgoed zonder specialist. Bovendien kent investeren in Vlaanderen heel wat bijkomende voordelen! Eenvoudig beleggen in vastgoed doe je dus dicht bij huis.
Uw vastgoedinvestering dichtbij
In Vlaanderen hoeft u nooit ver te rijden om uw bestemming te bereiken. Dat geldt dus ook wanneer u een tweede woning bezit: u bent snel ter plaatse wanneer nodig. In tegenstelling tot een vastgoedinvestering in het buitenland, bestaat er geen noodzaak om bepaalde diensten uit te besteden, zoals verhuring van het pand, kleine herstellingen, enzovoort. Wanneer u kiest om deze diensten toch uit te besteden, kunt u ook steeds genieten van lokale diensten. Kortom: investeringsvastgoed in Vlaanderen biedt talrijke voordelen!
Lenen voor vastgoed in eigen land
Banken zien u liever komen voor een lening voor vastgoed in België dan in het buitenland. Sommige banken weigeren zelfs om een hypotheek te nemen op een woning in het buitenland. Omdat de marktkennis van vastgoed in het buitenland vaak heel beperkt is en de risico’s bovendien moeilijk in te schatten zijn, is het dus veel gemakkelijker een hypotheek te nemen voor een tweede woning in Vlaanderen.
Fiscaliteit
Het is fiscaal voordelig om in België een lening af te sluiten voor uw tweede woning. De betaalde intresten worden altijd afgetrokken van uw belastbaar onroerend inkomen, ongeacht of dit een hypothecaire lening is of niet. Op die manier wordt uw belastbaar inkomen een stuk verminderd, in sommige gevallen zelfs geneutraliseerd. Van dit voordeel kunt u niet genieten als u investeert in een woning in het buitenland.
De vraag naar woningen in Vlaanderen stijgt
Volgens Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen, zal de vraag naar woningen tegen 2050 stijgen met 400.000 extra wooneenheden. Dit komt door het stijgend aantal gezinnen en door de samenstelling van gezinnen: gezinnen worden kleiner. Dit zorgt ervoor dat compacte huizen en appartementen het goed doen op de verhuurmarkt.
Vlaams vastgoed is crisisbestendig
De prijzen van residentieel vastgoed in België stijgen al decennialang. Zelfs tijdens crisisperiodes kende de markt maar een zeer beperkte terugval. Tijdens de jaren 80 kende de huizenmarkt een kleine dip, met een prijsdaling van gemiddeld 2,7%. De crisis in 2009 zorgde voor een minieme prijsdaling van 0,3%, wat erop wijst dat de huizenmarkt ondanks zware economische recessie overeind blijft. Daarna zijn de vastgoedprijzen alleen maar gestegen. Zelfs de coronacrisis stak hier geen stokje voor. Sterker nog, de prijzen zijn alleen maar blijven stijgen terwijl corona de economie onder de duim hield. Er werd sinds april 2020 volgens Immoweb een prijsstijging gemeten van 10,4%, wat dubbel zoveel was dan de stijging voor de coronacrisis.
Lees het volledige artikel van Knack voor meer informatie.
Vlaams vastgoed is een wapen tegen inflatie

Niet alleen is vastgoed in Vlaanderen crisisbestendig, het is ook inflatiebestendig. Inflatie zorgt ervoor dat de koopkracht daalt en uw spaargeld aan waarde verliest. Wanneer u het in vastgoed investeert, geniet u van maandelijkse huurinkomsten. Deze huurinkomsten worden jaarlijks geïndexeerd en dus automatisch aangepast aan de inflatie. Historisch gezien merken we ook dat de waarde van vastgoed over langere termijn meer stijgt dan de gemiddelde inflatie. Op die manier is een investering in residentieel vastgoed een uitstekende bescherming tegen oplopende inflatie.
De huurmarkt staat in volle bloei
De huurprijzen zijn ook onderworpen aan een voortdurende groei. De huurbarometer van 2021 toont aan dat de verhuurmarkt in Vlaanderen en Brussel uitstekend is. Zo stegen de huurprijzen van kwalitatieve appartementen in de periode 2018 - 2020 met 12,3 procent. Gezien de hoge huidige inflatiecijfers verwachten we nog een sterkere stijging in de 3 daarop volgende jaren 2021 - 2023.
Er bestaan verschillende soorten vastgoed waarin men kan investeren. Denk bijvoorbeeld aan appartementen, assistentiewoningen, studentenhuisvesting, garages… De opbrengst, de potentiële meerwaarde, de hoeveelheid werk en ook de risico´s kunnen sterk verschillen per type pand.
Waaier aan mogelijkheden
Er bestaan verschillende vastgoedtypes waarin u kan investeren in Vlaanderen met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Waar u voor kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en het doel van uw investering.
Residentieel vastgoed
Residentieel vastgoed is in België weggelegd zowel voor de institutionele als de private belegger. Bij onze buren in Nederland daarentegen is de markt van residentieel vastgoed voornamelijk in handen van institutionele beleggers. Residentieel vastgoed is interessant vanwege de mooie rendementen die doorgaans schommelen rond 2.5% tot 3,5%. Daarnaast houdt het een beperkt risico in. Door de stijgende bevolkingsgroei en vraag naar woningen is de kans op leegstand van kwalitatief residentieel vastgoed eerder klein.
Commercieel vastgoed
Commercieel vastgoed is de overkoepelende term voor onroerende goederen die voor commerciële doeleinden worden gebruikt, zoals winkelruimtes, kantoren en andere bedrijfspanden. Bij zo’n investering is het kiezen van het juiste pand op de juiste ligging cruciaal: het risico op leegstand ligt immers een stuk hoger dan bij residentieel vastgoed, en dit is nefast voor uw beoogde rendement. De commerciële wereld is constant in evolutie en daardoor veranderen ook de noden van de bedrijven. Denk maar aan de groei van e-commerce die een leegstand van winkelpanden veroorzaakt heeft of de Covid-crisis die kantoorgebouwen heeft doen leeglopen.
De logistieke hubs daarentegen doen het nu uitstekend en leveren fantastische rendementen op. De rendementen van commercieel vastgoed kunnen schommelen tussen 3,5% en 6% en in sommige gevallen kan dit zelfs tot 7% of 9% oplopen. Daarnaast zijn er nog enkele voordelen verbonden aan commercieel vastgoed, zoals de mogelijkheid om de onroerende voorheffing door te rekenen aan de huurder. Wilt u investeren in commercieel vastgoed, wees er dan van bewust dat dit een zeer doordachte beslissing moet zijn met een voorafgaande analyse van de potentiële risico’s.
Studentenkamers
Ook bij studentenkamers kan gesproken worden over een toenemende vraag: tegen 2030 zou de vraag naar studentenhuisvesting toenemen met een surplus van 95.000 koten. Investeren in een studentenkamer is vrij laagdrempelig vanwege de aankoopkost die doorgaans lager ligt dan bij residentieel of commercieel vastgoed. De verhuurmarkt is bovendien stabiel door de grote vraag en levert doorgaans mooie rendementen op die tussen 4,5% en 7% schommelen.
Het nadeel is dat investeren in studentenkoten meer tijdrovend is, gezien er doorgaans met tienmaandelijkse contracten of jaarcontracten gewerkt wordt en niet iedere student zijn kot behandelt als een goede huisvader. Het verloop ligt dus hoger dan bij andere types vastgoed. De wetgeving rond koten is ook verstrengd de laatste jaren en kan verschillen per stad. En wat als een campus van locatie verandert? Zoals steeds brengt een hoger potentieel rendement ook hogere risico´s en/of meer werk met zich mee.
Garages
Wat ook tot de categorie laagdrempelige investeringen behoort, is het investeren in een garage. Enerzijds dankzij de lage aankoopprijzen, want de gemiddelde aankoopprijs voor een garage in Vlaanderen is 31.172 euro. Ligging en het lokale parkeerbeleid zijn bij dit type vastgoed cruciale sleutels tot succes. Als er voldoende gratis parkeerplaats voorhanden is in de nabije buurt zal je de garage enkel kunnen verhuren als bergplaats. En wat zal er met de prijs van uw garage gebeuren als zelfrijdende auto´s doorbreken of de deelauto´s in populariteit toenemen? Belangrijk om te weten is ook dat u verplicht bent over een BTW-nummer te beschikken wanneer u een garage wilt verhuren.
Bouwgrond
De Vlaming heeft een baksteen in de maag en het komt vast niet als een verrassing dat de markt van bouwgrond in Vlaanderen in de lift zit. De vraag naar grond is de afgelopen jaren enorm toegenomen, vanwege het schaarse kenmerk van deze markt. De vraagprijs van grond stijgt dan ook mee met de huizen en appartementen. Een zekere kennis is wel vereist alvorens u beslist te investeren in grond. Het is namelijk zo dat u een meerwaardebelasting zal betalen wanneer u de grond verkoopt binnen een periode van 8 jaar na de aankoop. Daarnaast geniet u niet van een direct rendement en zal u op vele plaatsen ook leegstandtaks betalen zolang de grond onbebouwd blijft. Bovendien heeft de Vlaamse overheid een plan voor een betonstop opgesteld, waardoor de de waarde van bouwgrond zowel positief als negatief kan beïnvloed worden.
Klaar voor uw vastgoedinvestering?
Een goede investering gaat gepaard met een goede voorbereiding. Een vastgoedexpert kan u, met zijn jarenlange ervaring en passie voor vastgoedinvesteringen, dan ook begeleiden bij het opmaken van een sterk financieel plan en het kiezen van het optimale vastgoed, zodat u zorgeloos kan genieten van uw investering. Twijfelt u om te investeren in vastgoed of niet? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.