De voorbije week heeft nog maar eens aangetoond hoe disruptief het internet kan zijn. Miljoenen gewone internetgebruikers hebben enkele Wall Street-giganten op de knieën gekregen. De intrinsieke waarde van de betroffen aandelen (Gamestop/GME) stond helemaal niet meer in relatie met de prijs die er op de beurs voor betaald werd.

shortsqueeze

Gewone burgers, die eenvoudigweg via de Robinhood-App aandelen kunnen verhandelen, hebben zich gegroepeerd via het Reddit platform en zijn de strijd aangegaan (to squeeze = in de tang nemen) tegen de grote jongens die speculeren op het dalen van aandelen (shorten) en hierdoor grote winsten hopen te maken. Voor de kleine spelers ging het hier waarschijnlijk meer om het principe dan om winst te maken; sommigen onder hen zullen op korte tijd enorm veel verdiend hebben, terwijl anderen bijna hun volledige inzet zullen verliezen.

In een strijd tussen David en Goliath krijgt de kleine speler meestal de sympathie van het publiek en dat was ook hier het geval. Het was dan ook leuk en verfrissend om dit op een afstand te mogen volgen en bewijst dat:

  • nieuwe ideeën (apps en fora’s) op korte termijn een grote impact kunnen hebben
  • men de kracht van de massa nooit mag onderschatten
  • de beurs zeer volatiel is

De meer algemene vrees voor een beursbubbel duikt nu ook regelmatiger terug op in de pers. Meestal worden volgende 3 redenen aangehaald:

  1. Vele kleintjes kunnen samen een grote impact hebben en de typische Robinhood-beleggers zijn op zoek naar winst op korte termijn en spelen daarom eerder op een risicovolle speculatieve manier. Ze duwen de koersen van hun favoriete aandelen naar hogere niveaus zonder al te veel rekening te houden met de achterliggende cijfers van de onderneming.
  2. TINA (There Is No Alternative). Door de enorm lage rentes brengen het spaarboekje en obligaties niets op. Het aangaan van echte investeringen in de economie of vastgoed vraagt veel kennis en ervaring. Beleggen op de beurs is voor de meeste mensen dan ook het enige alternatief met de hoop (doch geen zekerheid) op een redelijke opbrengst.
  3. De centrale banken kopen in grote hoeveelheden staatsobligaties op tegen zeer lage rentes en brengen op die manier veel nieuw geld in omloop. Een gedeelte hiervan gaat naar de economie maar een niet onbelangrijk deel eindigt ook in de waardestijging van de beurs.

De vorige paragrafen kunnen samengevat worden in: ”een verhoogd beursrisico omwille van volatiliteit en een mogelijke bubbel”. Maar wat zijn dan de mogelijkheden voor iemand die met wat reserves (spaargeld of groepsverzekering of IPT etc.) vandaag wil investeren in zijn duurzame financiële toekomst?

Gemiddelde prijzen huizen in Vlaanderen

De beurs komt nog steeds te aanmerking indien je het ziet als een langetermijnbelegging (min. 20 jaar) en je slechts een deel van je vermogen op deze manier investeert. Een investering in vastgoed is echter een te overwegen alternatief en optimaliseert je risicospreiding zodat je niet al je eieren in de beursmand moet leggen.


Een investering in Vlaams residentieel vastgoed heeft volgende voordelen en zou daarom niet mogen ontbreken in jouw portefeuille:

  1. Het is al tientallen jaren een beproefd recept omwille van zijn stabiele waardetoename. De curve toont de waarde-evolutie van Vlaamse woningen over de laatste 20 jaren. Van volatiliteit of crisisgevoeligheid is hier weinig sprake.
  2. Dankzij de huidige lage rentes kan een belangrijk hefboomeffect gecreëerd worden zodat een rendement van meer dan 5% op je eigen inbreng zeer realistisch is.
  3. Vastgoed is inflatiebestendig omdat de huurinkomsten mee stijgen met de levensduurte en de waardetoename (zie curve) gemiddeld hoger is dan de inflatie (op voorwaarde dat je het juiste vastgoed bezit en het goed in orde houdt).
  4. De vraag naar huurpanden stijgt nog steeds omwille van de immigratie en het feit dat de banken de voorwaarden voor een lening verstrengd hebben (hogere eigen inbreng).

Een vastgoedinvestering vereist echter grondige kennis en ervaring en schrikt daarom terecht de meeste mensen af. Data en inzichten zijn cruciaal om de juiste strategische beslissingen te kunnen nemen:

  1. Welke financieringsstructuur is optimaal ?
  2. Welk soort vastgoed op welke plaats levert een goed rendement op en is waardebestendig ?
  3. Hoe kan ik het juiste vastgoed vinden aan de correcte prijs ?

Ex-Stra heeft zich hierin gespecialiseerd en deelt graag haar kennis, inzichten en netwerk met jou, zodat ook jij de juiste keuzes kan maken. Ex-Stra is echter vooral onafhankelijk van iedere makelaar, projectontwikkelaar en financiële instelling en kan daarom steeds de optimale opportuniteit kiezen voor haar klanten.

Meer tips ontvangen?

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang financiële basiskennis, tips om zelf te beleggen, onmisbare kennis over vastgoed en zo veel meer.

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?