Wanneer investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed: u hebt ongetwijfeld al eens horen waaien dat vastgoed één van de betere investeringsvormen is. Dit heeft zo zijn redenen. Wanneer u een bepaald kapitaal opzij hebt staan is het logisch dat u dit niet wilt laten verkommeren op een spaarboekje. Uw geld laten renderen is het alternatief. Veel mensen kiezen ervoor om dit via een investering in vastgoed te doen. Eén van de hoofdredenen is de waardevastheid van vastgoed in vergelijking met aandelen. De recurrente inkomsten maken het bijvoorbeeld mogelijk een lening af te betalen. Het is dan ook een investering die voor heel wat mensen is weggelegd, zelfs voor  beginnende investeerders.  Maar daarnaast zijn er nog tal van factoren die meespelen waar u misschien niet meteen aan zou denken. Lees verder om te ontdekken waarom investeren in vastgoed een goede keuze is!

Bescherm uw vermogen

Iedere vorm van investeren of beleggen houdt risico’s in, omdat ze ook beïnvloed worden door externe factoren waarover u geen controle hebt. U wil de risico’s die hieruit voortvloeien natuurlijk zo veel mogelijk beperken. 

Vastgoed is inflatiebestendig. Dit is enerzijds te danken aan de huurinkomsten die u genereert en in stijgende lijn evolueren. De huurprijzen mogen namelijk jaarlijks aangepast worden met de stijging van de gezondheidsindex. Anderzijds zien we ook dat op langere termijn de waardestijging van vastgoed minstens gelijke tred houdt met de inflatie. . 

Daarnaast stellen we vast dat Belgisch residentieel vastgoed in tijden van crisis zeer waardevast is. Tijdens de recente coronacrisis is dit nog maar eens bevestigd en bereikte de  vastgoedmarkt zelfs een hoogtepunt . De crisisbestendigheid van vastgoed is dus ook een reden te meer om de overweging te maken.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Diversificatie

Bent u geen beginnende investeerder meer en hebt u al een succesvolle investeringsportefeuille opgebouwd? Ook dan is het interessant om een vastgoedbelegging in uw portefeuille te integreren. Diversificatie of spreiding zorgt er namelijk voor dat uw portefeuille beter bestand is tegen eventuele grote verliezen op bepaalde gebieden en vermindert dus het risico. 

Het is financieel interessant

Dubbel rendement

U investeert natuurlijk in vastgoed om een mooi rendement te kunnen genereren. Vastgoed is een rendabele investering omdat u van een dubbel rendement kan genieten. Enerzijds haalt u constante inkomsten door verhuur (dit wordt ook wel eens een passief inkomen genoemd), maar daarnaast is het ook waarschijnlijk dat het vastgoed op langere termijn een meerwaarde oplevert. Win-win dus! 

Financiële hefboom

Wanneer u een hypothecaire lening aangaat om uw investering te financieren, profiteert u van het hefboomeffect. Dit houdt simpelweg in dat u met geleend kapitaal een hoger rendement kan creëren. Dit is vooral het geval wanneer u kan lenen aan een lage rentevoet. 

Vastgoedprijzen kennen een positieve evolutie

De geschiedenis leert ons dat Belgisch residentieel vastgoed op langere termijn  positief evolueert en crisissen en inflatie deze stijgende curve niet of weinig beïnvloeden. Volgens Statbel zijn de prijzen van gesloten en halfopen woningen, open woningen en appartementen in 2021  gestegen met respectievelijk 13,3%, 9,4% en 7,1%. Dit is natuurlijk extreem en een dergelijke grote stijging zal niet ieder jaar plaatsvinden.

Gunstige fiscaliteit voor onroerende inkomsten

Voor de meerwaarde die hierboven werd besproken, geldt als kers op de taart dat deze niet belastbaar is in de personenbelasting, mits het onroerend goed minstens 5 jaar in uw bezit werd gehouden. De belastingen op uw verkregen huurinkomsten hangen dan weer af van aan wie u verhuurt: verhuurt u aan een privépersoon, dan wordt u slechts belast op het kadastraal inkomen vermeerderd met 40%.

Dit is doorgaans veel voordeliger dan het verhuren aan een bedrijf, want dan wordt u belast op de werkelijke huurinkomsten. Ook kan u de interesten die u moet betalen voor het verwerven of behouden van vastgoed aftrekken van het onroerend inkomen (in uw personenbelasting) waardoor de te betalen belasting nog verder verlaagd wordt.

Heeft u advies nodig over investeringsvastgoed of wilt u begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze?

Contacteer ons voor meer info!

In vastgoed investeren is niet tijdrovend

Passieve inkomsten

‘Een passief inkomen’ is een term die vaker terugkomt wanneer het om een investering in vastgoed gaat. Het is namelijk zo dat een investering in vastgoed niet zeer tijdrovend hoeft te zijn. Sterker nog, in de meeste gevallen is dat niet zo. Dit heeft u voor een deel zelf in handen. Het verhuren van uw pand, daar kruipt wel wat tijd in. Het kan ook voorkomen dat u voor herstellingen moet zorgen. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om het verhuren en zelfs het beheer uit te besteden.

Deze diensten ontlasten u van administratieve zorgen zoals het opmaken van het huurcontract en de naleving ervan, zij zoeken ook nieuwe huurders en zorgen voor de nodige screening. Op die manier is het mogelijk om te investeren in vastgoed en nadien zonder zorgen van uw extra inkomsten te genieten. Het spreekt voor zich dat deze diensten niet gratis zijn en het rendement iets zullen drukken.

Wie kan investeren in vastgoed en wanneer?

Investeren kan op elke leeftijd

Velen denken dat enkel mensen op latere leeftijd met een groot budget kunnen investeren in vastgoed. DIt is een verkeerde opvatting. Het is namelijk zo dat hoe vroeger u eraan begint, hoe groter uw rendement kan worden. Albert Einstein noemde dit principe het achtste wereldwonder. Door uw gerealiseerde opbrengsten opnieuw te investeren wordt hierop ook opnieuw een rendement gecreëerd. 

Hoe langer u dus investeert, hoe meer het opbrengt! Zo kunnen beginnende beleggers gaandeweg een mooie portefeuille opbouwen. “He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it”, aldus Einstein. Het is dus beter om vroeg met een kleine investering te beginnen dan te wachten tot u voldoende gespaard heeft om een grotere aankoop te doen.

Wanneer is dan het juiste moment?

De vastgoedmarkt is op dit gebied vergelijkbaar met de aandelenmarkt. Men kan de markt niet timen en er het optimale moment uitkiezen om in te stappen. Daarvoor zijn er te veel externe factoren waarop we geen invloed hebben. Het is inderdaad niet zeker dat de sterk stijgende tendens van de laatste jaren zich ook in de volgende jaren zal doorzetten.

Langs de andere kant zien we dat de stijgingen in verschillende buurlanden nog veel groter was dan in België. Nietsdoen is echter geen optie, aangezien de inflatie uw spaargeld onverbiddelijk zal opeten. De geschiedenis van de laatste 50 jaren toont ons dat ieder moment goed was om in Belgisch residentieel vastgoed in te stappen.

Is er een minimum vermogen vereist?

Natuurlijk hebt u een eigen inbreng nodig om te starten met investeren. Toch is er voor elk budget wat wils. Investeren in vastgoed is niet beperkt tot het investeren in huizen en appartementen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk een parkeerplaats of garage aan te kopen. Het juiste pand voor u hangt af van uw persoonlijke budget en verwachtingen omtrent rendement. De wereld van investeringsvastgoed brengt heel wat mogelijkheden met zich mee. Laat u daarom liefst bijstaan door iemand die de markt grondig kent.

Waar kan een vastgoedinvesteringsexpert bij helpen?

Kriebelt het om de stap naar een vastgoedinvestering te zetten maar ziet u door het bos de bomen niet meer? Een expert kan u wegwijs maken dankzij zijn inzichten in de vastgoedmarkt. Aan de hand van uw verwachtingen maakt hij met u een financiële raming op om zo een zicht te krijgen op het potentiële rendement. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Daarnaast kent hij de tendensen en trends van de vastgoedmarkt en kijkt hij naar sociale, economische en demografische factoren die uw vastgoedinvestering kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan een overaanbod aan woningen op een bepaalde locatie of een infrastructuurverbetering in de nabije toekomst. Contacteer vrijblijvend een expert om uw financiële toekomst alvast een handje te helpen!

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350