Waarom investeren in vastgoed

De spaarrekening levert tegenwoordig weinig op, om niet te zeggen dat het verlieslatend is. De waarde van uw geld vermindert door de oplopende  inflatie. Daarom gaan velen op zoek naar een interessante belegging of investering. Wij kunnen alleen maar beamen dat dit een verstandige keuze is. Vooral investeren in vastgoed is populair onder de Belgen. Het levert heel wat voordelen op en wordt bovendien gezien als een relatief veilige  investering. Benieuwd waarom vastgoed zo’n goede investering is? Wij sommen alvast 5 belangrijke redenen op.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Vastgoed biedt een uitstekende bescherming tegen inflatie

Vastgoed is, in tegenstelling tot het spaarboekje, goed bestand tegen inflatie omwille van meerdere redenen. De waarde van uw woning evolueert mee met de koopkracht. Statistische gegevens van de laatste 50 jaar toont aan dat de waarde van goed onderhouden residentieel vastgoed vlotjes gelijke tred houdt met de inflatie. Daarnaast worden ook uw huurinkomsten jaarlijks geïndexeerd en dus aangepast aan de inflatie. 

Een vastgoedinvestering blijft doorgaans stabiel tijdens crisissen

De vastgoedmarkt heeft al meermaals bewezen dat ze economische crisissen en recessies goed doorstaat. Kijken we naar de meest recente crisis, de coronacrisis, dan wordt vastgesteld dat de bezettingsgraad en dus huurinkomsten ook bij onze noorderburen stabiel zijn gebleven. Sterker nog, na de coronacrisis is de vraag naar bepaalde soorten vastgoed sterk gestegen. 

Vastgoed is sinds jaar en dag een waardevaste investering. Hoewel de prijzen de komende jaren waarschijnlijk iets minder snel zullen stijgen, is een crash van de vastgoedmarkt weinig waarschijnlijk. Vastgoed blijft een zeldzaam goed en de vraag naar kwalitatief residentieel vastgoed zal ook de komende jaren alleen maar toenemen. De e vastgoedmarkt heeft zich tijdens de financiële crisissen van de laatste 20 jaar (internetzeepbel, bankencrisis, corona crisis) steeds veerkrachtig getoond en zal dit in de toekomst waarschijnlijk ook doen.

In vastgoed investeren zorgt voor een driedubbel rendement

Een investering in vastgoed kan u een driedubbel rendement opleveren. 

  1. Wanneer u uw vastgoedinvestering verhuurt, geniet u van maandelijkse huurinkomsten. Op die manier creëert u een stabiel extra inkomen Tip: alvorens u het pand koopt, analyseer de omgeving en omliggende panden. Zo hebt u op voorhand vaak al een idee hoe uw rendement er zal uitzien en of er voldoende vraag is op de verhuurmarkt.
  1. De stabiliteit van de vastgoedmarkt en het feit dat vastgoed een zeldzaam goed is (zie opnieuw: inflatiebestendigheid en crisisbestendigheid) zorgen ervoor dat uw vastgoed doorgaans in waarde stijgt. Wanneer u het vastgoed dus besluit te verkopen, geniet u waarschijnlijk van een meerwaarde. Als kers op de taart geldt hierbij dat deze meerwaarde niet belast wordt, mits u het vastgoed minstens 5 jaar in uw bezit gehouden hebt.
  1. Gaat u een hypothecaire lening aan? Dan profiteert u ook nog van het financieel hefboomeffect. Dit houdt in dat, wanneer u leent aan een gunstige rentevoet, de kosten van uw financiering lager zijn dan uw rendement. Dit zorgt ervoor dat het rendement op uw eigen middelen aanzienlijk hoger zal liggen. 

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze?

Contacteer ons voor meer info!

Een tweede woning is fiscaal interessant

Residentieel vastgoed geniet nog steeds van een gunstig  belastingregime. Wanneer u uw vastgoed aan een particulier verhuurt die het gebruikt voor privédoeleinden, dan zijn  uw belastbare onroerende inkomsten gelijk aan het geïndexeerd kadastraal inkomen verhoogd met 40% (wat doorgaans veel lager is dan de werkelijke huurinkomsten). 

Wanneer u een hypothecaire lening bent aangegaan om vastgoed te financieren, geniet u opnieuw van een belastingvoordeel: de intresten mogen afgetrokken worden van uw belastbaar onroerend inkomen, en uw kapitaalaflossingen en schuldsaldoverzekering leveren in sommige gevallen een belastingvoordeel op van 30%, beperkt tot een aftrekbare korf van 2.350 euro.

Groeiende huurmarkt 

Demografische trends hebben een belangrijke invloed op de vastgoedmarkt. De toenemende migratie veroorzaakt in België al jaren een bevolkingstoename en we zien deze tendens nog lang doorgaan.  Er is daarnaast sprake van een toename van kleine gezinnen en alleenstaanden, waardoor de vraag naar woningen nog verder stijgt. Vooral kleinere woningen en appartementen zijn dus meer in trek.. 

Ook de stijgende ongelijkheid en de hoge  vastgoedprijzen zorgen ervoor dat steeds meer mensen de aankoop van een woning uitstellen. Zo is gebleken dat twee op drie 35-jarigen geen woning kunnen kopen. Dit heeft als gevolg dat er vaker voor geopteerd wordt om een woning te huren.

Investeren in vastgoed? Goed idee!

In een notendop heeft u nu reeds een idee van de voordelen van een vastgoedinvestering.  Wilt u graag nog meer weten of hebt u onafhankelijke ondersteuning nodig bij een vastgoeddossier, dan kan u steeds terecht bij een expert

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350