6 tips voor het uitpikken van een toplocatie

investeren in vastgoed is geen koud kunstje: er komen heel wat vragen bij kijken. Met welke soort lening financier je je vastgoedbeleggingen? Hoe optimaliseer je je huuropbrengst? En hoe zit het met belastingen en notariskosten? Een van de belangrijkste vragen gaat echter over de locatie van je project: waar investeren in vastgoed?


vastgoed gent

De plek van je opbrengsteigendom kan je investering echt maken of kraken. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed afweegt welke locatie dé ideale setting is voor jouw vastgoedproject. Wij helpen je daarbij graag: hieronder vind je 6 tips om je te helpen zoeken naar waar je best investeert in vastgoed.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

1. Kijk naar je doelgroep

Een eerste belangrijk element waar je rekening mee moet houden is de doelgroep van je investering. Richt je je met je project op jonge gezinnen, kies dan voor een pand in een buurt waarin scholen en crèches aanwezig zijn. Gepensioneerden hechten dan weer meer belang aan de aanwezigheid van winkels in de buurt, en wonen graag wat dichter bij het centrum. Een goede aansluiting met het openbaar vervoer is belangrijk als je investeert in huurwoningen voor jonge (werkende) huurders. Zij wonen overigens graag in de stad. 

Denk dus altijd eerst goed na op wie je je pijlen richt vooraleer je begint te beleggen in vastgoed! 

2. Pas je investering aan aan demografische evoluties 

Ook demografische evoluties spelen een heel belangrijke rol in het vinden van de perfecte locatie. Op plaatsen waar de bevolkingsdichtheid hoog is, zal je immers geen gigantisch landgoed vinden, maar investeer je bijvoorbeeld beter in hoogbouw.

Verder verschillen ook de bevolkingsvooruitzichten van plek tot plek. Zo ligt het verwachte aantal kinderen per vrouw hoger in Brussel dan in Vlaanderen en Wallonië. De vraag naar onroerende goederen voor (grotere) gezinnen zal dan ook waarschijnlijk hoger liggen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Waar je ook naar kan kijken zijn de statistieken over partnerschap. De woonbehoefte van een vrijgezelle huurder verschilt immers van die van een getrouwd koppel, ook geografisch gezien. Mensen die in vastgoed investeren kunnen dus goed gebruik maken van deze informatie. 

3. Zorg ervoor dat de vraag met het aanbod matcht 

Vervolgens is het voor vastgoedbeleggers belangrijk dat de vraag en het aanbod goed overeenstemmen op de gekozen locatie. Zo is er op verschillende plaatsen sprake van een heus overaanbod van appartementen op de vastgoedmarkt. Ook een tweede verblijf aan zee blijkt dezer dagen minder vanzelfsprekend, zo blijkt

Evoluties als deze zijn niet te overzien: de leegstand van je pand brengt immers geen onroerende inkomsten op! Doe daarom eerst wat research op enkele immosites. Een groot aanbod is geen probleem; het is pas wanneer de panden abnormaal lang te huur staan dat er sprake is van een te hoog aanbod.

4. Houd rekening met lokale initiatieven

Geplande lokale initiatieven kunnen je vastgoedinvestering enorm opwaarderen. De aanleg van een park of de opening van een school kunnen een enorme meerwaarde voor je project betekenen. Lokale projecten kunnen soms heel wat extra inkomsten opbrengen. 

Sommige beleggers hebben toevallig geluk, anderen zijn zich bewust van de toekomstplannen via andere informatiebronnen. Het is dus zeker een goed idee je goed te informeren over welke lokale projecten er verwacht worden voor je de stap zet om in vastgoed te beleggen.  

5. Neem het rendement op lange termijn in acht 

Het rendement op lange termijn is uiteraard een van de belangrijkste aspecten van investeren in onroerend goed voor verhuur. Een big bonus voor beleggers is het feit dat de vastgoedprijzen in principe al jarenlang stabiel stijgen. Het betekent voor investeerders vaak een veilige belegging, een zekerheid, in tegenstelling tot andere investeringen, zoals obligaties en aandelen. 

Deze stijging kan soms van plaats tot plaats verschillen. Op verscheidene locaties boomt de huurmarkt op ongeziene wijze; zo verkrijgen investeerders er mooie huurinkomsten. De huurprijzen van vastgoed in Antwerpen en Gent stijgen bijvoorbeeld aanzienlijk. Wie er voorheen een pand kocht, kon er door de jaren heen behoorlijk wat meer aan verdienen. 

Bovendien is het zo dat bepaalde buitenwijken - bijvoorbeeld in een stad als Antwerpen - en kleinere steden - denk voor Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld aan Aalst - aan een inhaalbeweging bezig zijn, door de hogere huurprijs in grootsteden. Neem deze informatie zeker in acht bij het investeren in vastgoed. 

6. Denk aan je eigen engagement

Ten slotte is het van groot belang om rekening te houden met hoeveel tijd en moeite je zelf wil steken in je vastgoedbelegging. Ken jezelf, ook als belegger: investeren in vastgoed is meer dan een eigen inbreng van kapitaal doen en huuropbrengsten innen. Ga niet zomaar meerdere panden verhuren in een streek die honderd kilometer verderop ligt als je zo’n groot engagement misschien niet ziet zitten. Heb je weinig tijd? Dan kan je beter een pand in je eigen buurt verhuren. 

De perfecte locatie vinden voor je vastgoedinvestering vraagt dus heel wat research vooraf. Bovendien heb je zowelkennis, ervaring en inzicht nodig om de beste locatie te kiezen. De firma Ex-Stra is steeds beschikbaar voor de nodige begeleiding en ondersteuning bij het maken van de geschikte keuze en investeren in vastgoed in het algemeen. 

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap*
0 of 350