Investeren in vastgoed voor verhuur 1

Crypto, goud of aandelen: allen zijn het mogelijke opties voor een investering, de ene al wat moderner dan de andere.

En wat met vastgoed dan? Is er wel nog een reden waarom je anno 2022 zou investeren in vastgoed voor verhuur? Het antwoord is volmondig ja, en hieronder leggen we je uit waarom.

Een investering die zichzelf terugbetaalt

Wie investeert in vastgoed krijgt waar voor zijn geld. Investeerders krijgen immers meer terug dan louter huurgelden: de waarde van het onderliggende actief - huis, appartement, studentenkot stijgt namelijk ook

Meer zelfs, de waarde stijgt enorm. Zo steeg de prijs van een gesloten bebouwing in 2021 wel met 19,7%  in vergelijking met 2020. Dit is zeker geen nieuwe evolutie: de prijzen stijgen al vijftig jaar lang traag maar gestaag.

Investeren in vastgoed voor verhuur als verzekering tegen economische en financiële
recessies

Residentieel vastgoed biedt ook een verzekering tegen recessies. Als we de cijfers van de laatste 20 jaar analyseren, zien we dat de internetbubbel, de bankencrisis, de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne geen significante negatieve invloed hadden op de vastgoedkoersen. Integendeel.   

Zoals eerder gesteld, stegen de vastgoedprijzen de laatste jaren consistent en stabiel - zonder al te veel extreme dieptepunten. Dit staat in schril contrast met de prijs van bijvoorbeeld  cryptomunten. De koers van de bitcoin was de afgelopen jaren wél onderhevig aan hevige fluctuaties. 

Niet alleen de waarde van cryptomunten schommelt, ook de waarde van aandelen en effecten kan erg schommelen.
Daar moet je niet van wakker liggen bij vastgoed. Investeren in vastgoed betekent dus een relatief laag risico met een degelijk rendement.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Jij hebt de touwtjes in handen!

Wie  investeert in fysisch vastgoed voor verhuur, heeft  in tegenstelling tot bijvoorbeeld fondsen een grote mate van controle. De jaarlijkse beheerskosten van fondsen lopen al snel op tot 2%. Dat lijkt misschien niet veel maar over 20 jaar gezien maakt dit een wezenlijk verschil. Je bepaalt zelf wat voor jou de beste financiering is, welke huurders je toelaat, of je de verhuur uitbesteedt of niet, wanneer je terug verkoopt enz.

Fiscale voordelen

Wie vastgoed zegt, zegt fiscale voordelen Een enorm pluspunt - zeker in combinatie met de continue stijging in waarde - van investeren in vastgoed is dat privépersonen die investeren in eigen naam in principe geen belasting betalen op meerwaarde na verkoop, wanneer ze dit goed reeds vijf jaar in eigendom hebben. Huurinkomsten zelf genieten ook van voordelige regimes: zo word je als privépersoon bij verhuur van een woning aan een privépersoon niet belast op de werkelijke inkomsten, maar wel op het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent - dat komt een pak lager uit. Daarnaast is het voor particulieren mogelijk tal van kosten in aftrek te brengen bij de personenbelasting: kapitaalaflossingen én premies voor de schuldsaldoverzekering alsook interesten op de hypothecaire lening kunnen in mindering worden gebracht. Ten slotte kan je in geval van bepaalde investeringen - denk aan energiebesparende maatregelen - rekenen op allerlei premies. 

Een buffer tegen inflatie

Jaarlijks wordt het leven een stuk duurder. 2022 was daarin geen uitzondering. Integendeel, mede door recente geopolitieke ontwikkelingen rees de inflatie dit jaar naar een gigantische 9,94%; het betreft de hoogste inflatie sinds 1976. De schrale rente op spaarboekjes is geenszins in staat om dit verlies te compenseren. Kijk je daarentegen naar de vastgoedinflatie, dan zie je dat deze in de meeste gevallen boven de reguliere inflatie ligt. Daarnaast is het zo dat de verhuurder de huurprijs jaarlijks eenmaal kan indexeren. Zowel de inkomsten als het onderliggende actief zijn dus goed bestand tegen inflatie.

Investeren in vastgoed voor verhuur is en blijft een verstandige keuze. Vastgoed biedt een uitstekend rendement en is een goede verzekering tegen recessies en inflatie.  Vastgoed verhuren is dus zeker het overwegen waard.

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350