Het belang van vastgoedadvies 

Wanneer je op zoek bent naar vastgoed voor een eigen woning of voor een vastgoedinvestering omdat je een appeltje voor de dorst wil bijeensparen, krijg je vaak een heleboel adviezen en tips over je heen. Het ene advies is al waardevoller dan het andere. Er zijn immers veel zaken om rekening mee te houden.

vastgoed stijging

Vastgoedadviseur

Een vastgoedadviseur raadplegen is aangeraden, zeker indien je op zoek gaat naar onroerende goederen als investering. Met behulp van een vastgoedadviseur kan je het best mogelijke rendement bekomen, dat optimaal afgestemd is op je financiële middelen en plannen. Er bestaan interessante financieringsmogelijkheden waar de doorsnee burger geen weet van heeft, zoals je groepsverzekering of IPT gebruiken voor een hypothecaire lening of je beleggingsportefeuille gebruiken als waarborg. Daarnaast is het soms al mogelijk om met een relatief beperkt budget te investeren in vastgoed. Een vastgoedadviseur kan je bijstaan op onderstaande vlakken:

Financiering

De financiering van vastgoed is een belangrijk aspect waar een adviseur met opties kan komen die je zelf misschien nog niet kende. Vele vragen dringen zich op wanneer je wilt investeren in vastgoed. “Hoeveel kan ik lenen?”, “wat is een bulletkrediet?”, “wat met mijn groepsverzekering?”, “welk rendement kan ik behalen?”, “hoeveel moet ik maandelijks bijleggen of kan ik overhouden?”. De juiste financiering heeft een significante invloed op het rendement van je investering. Een adviseur kan je financiële vragen beantwoorden en samen met jou de beste aanpak qua financiering bekijken.

Fiscaliteit

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk de wetgeving omtrent de fiscaliteit te bekijken. Zo gelden er bijvoorbeeld andere fiscale regels voor vennootschappen die vastgoed aankopen, dan voor particulieren die op eigen naam kopen. Daarnaast spelen de belastingen verbonden met de aankoop, de verhuur en de verkoop ook een rol in je beslissing. Residentieel vastgoed kan je meestal beter aankopen als privépersoon, aangezien je dan als eigenaar van het pand enkel belast wordt op het geïndexeerd kadastraal inkomen * 1.4 (beduidend lager dan de echte huurinkomsten). In geval van een optimale financiering van je investering, kan je deze belasting zelfs nog elimineren via de interesten op je lening.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Pensioen

Vervolgens kan investeren in vastgoed een ideale manier zijn om te sparen voor je pensioen. Investeren in vastgoed behoort tot de vierde pijler in ons pensioenstelsel en kan voor een mooi appeltje voor de dorst op je oude dag zorgen.  Wist je dat je de opgebouwde reserves van de tweede pijler kan gebruiken om te investeren in de vierde pijler?

Schenkings- en successierecht

Er rijzen misschien vragen over wat er met je investering gebeurt na overlijden. Hoe kan je je partner en kinderen het best beschermen in geval van een vroegtijdig overlijden?  Wat kan ik preventief doen om de successierechten voor mijn erfgenamen te minimaliseren? Het raadplegen van een expert op dit gebied is zeker geen overbodige luxe.

Vastgoedadvies

De keuze van het juiste vastgoed op de juiste locatie is cruciaal voor het succes van je investering. De laatste jaren zijn er meerdere gebieden met een overaanbod gekomen, waardoor het moeilijk wordt om je woning of appartement aan degelijke prijs te verhuren.  Een makelaar die in dit gebied actief is, zal je daarover logischerwijze niet informeren. Het rendement, de verhuurbaarheid en de wederverkoopbaarheid zijn sterk locatiegebonden.

Bovendien speelt een adviseur een grote rol bij de keuze van het vastgoed. Hij kan je helpen bij de zoektocht naar nieuwe panden op de markt, je adviseren over de voordelen van nieuwbouw, welke huur je kan vragen, de vlotte verhuurbaarheid, de demografische tendensen… Op die manier krijg je een duidelijk beeld over welk netto rendement mogelijk is en kom je niet voor verrassingen te staan.

Onafhankelijk vastgoedadviseur

Een goed vastgoedadviseur kan en mag geen verkoper zijn van vastgoed, aangezien hij dan per definitie niet meer onafhankelijk kan zijn.  Degelijk advies mag enkel gebaseerd zijn op data en niet op verkoopspremies.  Informeer je dus grondig alvorens de keuze te maken voor wie je het beste kan begeleiden bij je investering.

Wie kan me verder adviseren?

Een onafhankelijk vastgoedexpert kan u helpen bij het kiezen van het type vastgoed, de locatie en de financiering die u het meeste voordeel oplevert. Een goed financieel plan dat door zo’n expert wordt opgemaakt is cruciaal om uw (onbenutte) reserves optimaal te laten renderen. 

Laat u begeleiden door een expert die onafhankelijk is en de vastgoedmarkt kent. Plan een vrijblijvend gesprek in en ontdek de financiële voordelen.

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350