5 do's en don'ts om jou op weg te helpen

investeren in vastgoed is voor velen een klassieke, betrouwbare manier van beleggen. De risico’s zijn relatief laag, en het rendement op lange termijn is aantrekkelijk. Toch is slim investeren in vastgoed een hele opgave: een succesvolle belegging kost immers heel wat denk- en opzoekwerk.

slim-investeren-in-vastgoed-1

In wat voor soort vastgoed beleg je? Wat is een interessante locatie voor jouw  opbrengsteigendom? En hoe zit alles administratief en juridisch in elkaar? Voor een beginnende investeerder kan het even zoeken zijn in het wereldje, je geeft je spaargeld niet zomaar uit aan het eerste het beste project. Wij helpen jou alvast even op weg met 5 do’s en don’ts bij het beleggen in onroerend goed.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Do: zorg ervoor dat je de markt kent

Het gezegde “preparation is key” is een cliché, maar daarom niet minder waar: slim investeren begint bij een goede voorbereiding. Zo denk je bijvoorbeeld best even na over waar je investeert in onroerend goed. Het is niet zo dat investeringen dicht bij huis altijd de slimste zijn: een goede locatie ligt meestal niet onder de kerktoren. Onderzoek dus waar er een grotere vraag is naar huurvastgoed; daar zal het rendement op lange termijn ook hoger zijn. 

Zo zijn steden als Antwerpen en Gent populaire locaties voor een investering in onroerend goed en kennen de vastgoedprijzen - en dus ook de huurinkomsten - er significante stijgingen. Voor huurders zijn naast de locatie van het pand ook nog andere factoren van belang, denk aan energiezuinigheid, buitenruimte en comfort. Allemaal overwegingen die op termijn een enorme meerwaarde voor je vastgoedinvestering kunnen betekenen!

Don’t: wees niet overmoedig in het inschatten van je rendement

Soms zie je beweringen van projectontwikkelaars waarbij gigantische rendementen worden beloofd, tot wel 8 of 9 %. Het is inderdaad zo dat in vastgoed investeren rendabel is, maar blijf realistisch wanneer je je rendement in kaart brengt: niemand wordt zomaar rijk. Heel wat - soms minder voor de hand liggende - kosten kunnen plots op de proppen komen. 

Zo calculeer je voor de zekerheid altijd best een periode van leegstand van je pand in. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de fiscale aspecten; breng zeker de verschuldigde belasting in kaart. Bovendien moet de verhuurder ook bepaalde herstelkosten op zich nemen. Deze webpagina van de Vlaamse Overheid verschaft je meer informatie over de verdeling van de kosten tussen huurder en eigenaar. Uiteraard zul je sneller kosten hebben aan een ouder pand dan aan een nieuwbouw. Reken er in ieder geval op dat je na 15 jaar zal moeten renoveren. Houd ten slotte ook rekening met de kosten die je hebt aan de maandelijkse afbetaling van je lening.

Do: houd de maatschappelijke trends in het oog

Wie slim belegt, investeert duurzaam. Houd zeker de maatschappelijke trends in het oog wanneer je op zoek gaat naar je ideale investering. In eerste instantie denk je waarschijnlijk aan de energiezuinigheid van je pand. Daarnaast kun je ook even onderzoek doen naar demografische voorspellingen. Zo daalt het aantal kinderen per vrouw in Vlaanderen, en stijgt het aantal eenpersoonshuishoudens. Het is een goed idee deze evoluties mee te rekenen als je op jacht gaat naar de perfecte investering. Slim investeren in vastgoed betekent ook kijken naar de toekomst.

 

Don’t: denk niet teveel met je hart

Denk met je hoofd, niet met je hart. Het is fijn om te zoeken naar een opbrengsteigendom waar je jezelf later ziet wonen, maar het mag niet de focus van je speurtocht zijn. Een landgoed op een afgelegen locatie klinkt misschien wel romantisch voor een tweede woning, maar een eigendom in een drukke centrumstad zal er in veel grotere mate voor zorgen dat je een mooi rendement overhoudt aan je belegging. Daar gaat tenslotte om: je wilt een investering met een mooi rendement. Bovendien is het zo dat je nooit weet waar je over 15 jaar zal willen wonen. Focus je dus op een pand dat opbrengt, en niet op een pand waar je zelf in wil wonen.

Do: ga te rade bij een expert

De vastgoedwereld is complex en investeren in vastgoed behelst heel wat facetten. Word je belast op de werkelijke gegenereerde huurinkomsten of toch op het geïndexeerde kadastraal inkomen? Hoe breng je de maandelijkse kosten in kaart? Welke manier van financieren past het beste bij je situatie? Waar zijn de rendementen het best? Betaal ik een correcte prijs? Allemaal kwesties waarvoor kennis en inzicht van een deskundige geen overbodige luxe zijn. Neem daarom een betrouwbare partner onder de arm: zo word je beter begeleid doorheen het hele proces, neem je de juiste beslissingen, vermijd je onaangename verrassingen en  bekom je een beter rendement op je investering.. 

Wie slim investeert in vastgoed houdt dus best rekening met bovenstaande opportuniteiten en valkuilen. Een goede voorbereiding en een realistische kijk zijn key. Zoals we eerder ook aanhaalden is bijstand van een expert aangeraden. Wie interesse heeft in advies en begeleiding van een deskundige, kan steeds terecht bij de firma Ex-Stra.  

Zin in een gratis gesprek met een expert?

Contacteer ons voor meer info!

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350