Lange termijn vermogen investeren: hoe en waarom?

Je vermogen bouw je door de jaren heen gestaag op en dat begint meestal bij sparen. Aangezien het spaarboekje niet de beste manier is om vermogen op te bouwen, kiezen vele spaarders ervoor om hun geld te investeren. Hieronder gaan we dieper in op wat lange termijn vermogen investeren precies betekent en geven we je ook enkele tips over de juiste aanpak. 

Lange-termijn-vermogen-investeren-2

Op lange termijn beleggen, wat is dat nu precies?

Over het algemeen kun je van beleggen op lange termijn spreken vanaf investeringen van vijf jaar of langer. Investeren over een langere periode brengt enkele significante voordelen met zich mee. 

Vooreerst loop je minder risico aangezien de financiële markten over een lange termijn meestal een positieve tendens vertonen en je meer tijd hebt om koersdalingen op te vangen. Gemiddeld gezien heb je met investeren op lange termijn  een grotere kans op een positief rendement dan bij een belegging op korte termijn. 

Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat je emoties uitsluit, want ons sentiment is niet de beste raadgever in financiële beslissingen. Daarnaast is de bijkomende kost van de investering minder hoog omdat je, telkens je geld wil investeren, ook aankoopkosten of transactiekosten moet betalen. 

Beleggen op lange termijn is een aanrader als de financiële toestand het toelaat. De inflatie, die tegenwoordig toch wel hoge toppen scheert, zal de waarde van je spaargeld doen afnemen. 

Daarnaast is het zo dat heel wat mensen aan langetermijnbeleggen doen met het oog op de toekomst: hun pensioen. Met je wettelijk pensioen zal je waarschijnlijk je levensstandaard niet kunnen behouden. Een goede investering vandaag, kan zorgen voor een mooie aanvulling op je pensioen later. 

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Hoe investeer je verstandig op lange termijn? 

Er bestaat niet zoiets als ‘de beste investering’. Het is wel belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke wensen en je eigen situatie. Toch zijn er drie vuistregels die je al een heel eind op weg kunnen brengen. Hieronder zetten wij ze uiteen. 

1. Stel jezelf doelen en plan

Vooreerst is het belangrijk om rekening te houden met wat je zelf belangrijk vindt. Familie en vrienden, de opleiding van je kinderen, reizen, de renovatie van je huis, je levensstandaard, etc. 

Maak een overzicht van de belangrijke uitgaven die je in de toekomst plant te doen. De studies van je kinderen zullen waarschijnlijk een serieus stuk uit je budget opeisen en mooie reizen zijn ook niet bepaald goedkoop. 

Op basis van de door jou bepaalde levensdoelen kan je dan aan de slag gaan om een investeringsplan op te maken. Investeer enkel geld dat je kunt missen. Zo zorg je ervoor dat er voldoende middelen overblijven voor de doelen die je eerder stelde voor jezelf. Zo vermijd je dat je voor onverwachte kosten komt te staan, want een langetermijninvestering op korte termijn terug moeten verkopen is meestal geen goed idee.

2. Bepaal je beleggingsstrategie

Stel voor jezelf een beleggingsstrategie op. Hou daarbij rekening met belangrijke tendensen in onze samenleving en met geopolitieke evoluties. De toenemende bevolking en beperkte hoeveelheid aan grondstoffen dwingen ons om duurzamer te leven en produceren. 

Bepaalde sectoren zullen in de toekomst een enorme groei kennen omwille van zaken als de klimaatverandering en migratiestromen. Een weloverwogen langetermijnstrategie is dan ook een belangrijke sleutel tot succes. 

3. Andere tips die het verschil maken

Begin met minder uit te geven. Zo heb je meer geld om te investeren en het is verrassend wat interest op interest op lange termijn kan verwezenlijken. Al generaties lang weten onze voorouders waarom sparen gezond is.

Daarnaast is voldoende spreiding over beleggingscategorieën en binnen eenzelfde categorie een must. Beleg daarom bij voorkeur niet in individuele aandelen, maar kies voor een tracker of fonds. 

Je kan best ook proberen om gespreid in te stappen. Hiermee spreid je het risico van koersschommelingen in de tijd. Leg ook niet al je eieren in dezelfde aandelenmand, diversifieer met bijvoorbeeld obligaties of vastgoed. .. 

Denk ten slotte ook eens na over de jaarlijkse kosten van uw investering. Zo vragen heel wat fondsen aanzienlijke vergoedingen voor hun financiële diensten. Jaarlijkse kosten van 2% tegenover pakweg een kost van 0,5% maken een enorm verschil op lange termijn. 

De rol van vastgoed in je lange-termijn-strategie

Historisch gezien is investeren in vastgoed dé langetermijnbelegging bij uitstek. In België hebben we relatief hoge aankoopkosten op vastgoed als investering. Dat maakt een kortetermijninvestering in vastgoed onaantrekkelijk, maar heeft het grote voordeel dat er weinig speculatie is in de vastgoedmarkt. 

Vastgoed is een zeldzaam goed. Door de klimaatproblemen en politieke instabiliteit in sommige landen zal er ook in de toekomst een belangrijke migratie zijn naar onze regio. De nood aan kwalitatief vastgoed zal daardoor enkel toenemen. 

De langetermijninvesteerder in vastgoed kan daardoor genieten van een constante groei in meerwaarde. 

Op lange termijn kunnen er vele onverwachte zaken gebeuren zoals financiële en economische crisissen en sterk oplopende inflatie. Belgisch residentieel vastgoed heeft in de laatste 50 jaar bewezen een uitstekende bescherming te bieden tegen crisissen en inflatie. Bescherm je vermogen is een basisregel waartegen je best niet zondigt.

Nood aan vastgoed-investeringsadvies? Neem zeker contact op met Ex-Stra voor de nodige bijstand en expertise.

Zin in een gratis gesprek met een expert?

Contacteer ons voor meer info!

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap*
0 of 350