Is investeren in vastgoed nog interessant? Ex-stra

‘Is investeren in vastgoed nog interessant?’, dat is een belangrijke vraag. Zeker in tijden waarin heel wat mensen op zoek zijn naar manieren om de torenhoge dagdagelijkse kosten te verzachten en hun spaargeld te beschermen tegen de aanstormende inflatie.

We kunnen alvast zeggen van wel. Want investeren in vastgoed kan een zeer goede en rendabele investering zijn, mits u het goed aanpakt natuurlijk. Er zijn een aantal redenen waarom dit een goede investering is.

Crisis- en inflatiebestendig

Eerst en vooral heeft vastgoed bewezen crisisbestendig te zijn. Uit historische statistieken blijkt dat een crisis weinig tot geen impact heeft op de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Meer nog, de coronacrisis, heeft zelfs een boost gegeven aan de vastgoedmarkt.

Daarnaast hoeft u zich bij een investering in vastgoed ook minder zorgen te maken over inflatie, want wanneer u vastgoed koopt, zal het op lange termijn minstens gelijke tred houdent met de inflatie. Investeringsvastgoed wordt doorgaans verhuurd, en ook deze huurinkomsten worden jaarlijks geïndexeerd. Daardoor oefent de inflatie geen nadelige invloed uit op de huurinkomsten.

Veel Belgen opteren voor eenvastgoedinvestering omdat het beschouwd wordt als een  veilige en waardevaste investering in vergelijking met bv. de beurs of cryptomunten. Daarnaast is het ook financieel rendabel. Zo spreken we bij een vastgoedinvestering over een dubbel rendement en het financieel hefboomeffect.

Dubbel rendement

Een investering in vastgoed levert u enerzijds maandelijkse huurinkomsten op. Dit zorgt al voor een mooi rendement. Daarnaast is het ook zeer waarschijnlijk dat u bij verkoop van uw vastgoed op lange termijn ook een belangrijke meerwaarde zult realiseren. Het goede nieuws is dat deze meerwaarde niet belast wordt, op voorwaarde dat het vastgoed minstens 5 jaar in uw bezit was. 

Financieel hefboomeffect

Er is nog een derde pijler die een rol speelt in het rendement van een vastgoedinvestering. Als u een lening aangaat om uw vastgoed te financieren, zal het financieel hefboomeffect uw rendement nog een extra duwtje in de rug geven. Hoe gunstiger de rentevoeten en hoe lager uw eigen inbreng, hoe groter het hefboomeffect zal zijn.  Daarnaast zorgt lenen ervoor dat u eventueel nog een buffer behoudt, die u kan gebruiken voor een andere investering.

Fiscale voordelen

Vastgoedinvesteringen die bedoeld zijn om aan privépersonen te verhuren, zijn bovendien fiscaal interessant. Bij particuliere verhuur geldt namelijk dat uw onroerende inkomsten belast worden aan de hand van het geïndexeerd kadastraal inkomen vermeerderd met 40%. Dit ligt doorgaans een heel stuk lager dan de werkelijke huurinkomsten, die wel volledig belast worden wanneer u uw vastgoed verhuurt voor commerciële doeleinden

Ook uw lening kan voor verdere fiscale optimalisatie zorgen: de interesten die u betaalt, mag u aftrekken van uw belastbaar onroerend inkomen. Daarnaast leveren de kapitaalaflossingen en schuldsaldoverzekering mogelijks ook een belastingvoordeel op van 30% met een maximum van 2.350 euro. 

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Hoe waardevast is vastgoed?

Statbel houdt de vastgoedprijzen jaar na jaar in de gaten. Als we kijken we naar de cijfers van Statbel, dan zien we dat de prijzen van residentieel vastgoed langzaam maar zeker stijgen over de jaren heen en dat een significante daling niet van toepassing is. We bevinden ons momenteel niet in een tijd van economische bloei, maar daar hoeft u zich als vastgoedinvesteerder niet al te druk over  te maken over een daling in rendement. De verwachtingen voor de vastgoedmarkt blijven positief vanwege haar stabiel en crisisbestendig karakter.

Maar is het ook anno 2022 nog interessant?
3 aandachtspunten

Energieverbruik wordt belangrijker

Het is u vast niet ontgaan: de energieprijzen swingen de pan uit. Dit heeft ook invloed op de vastgoedmarkt. Mensen die nu in vastgoed investeren, zijn zich extra bewust van de energiezuinigheid van de woning. Woningen die voldoen aan de hedendaagse normen stijgen in populariteit. Ook de potentiële huurder is bezig met zijn energieverbruik en de vraag naar energiezuinige woningen zal ook op de huurmarkt toenemen. 

Nieuwbouwwoningen worden interessanter als investeringsgoed. Diej beschikken namelijkover een performante isolatieschil en zijn uitgerust met de nieuwste technieken zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen en mogelijkheden voor verluchting.. Bovendien zorgt een woning met een laag E-peil voor een korting op de onroerende voorheffing gedurende een periode van 5 jaar.

Groeiende huurmarkt

Met name jonge mensen kiezen er vaker voor om te huren omdat zij nog niet genoeg kapitaal bezitten om meteen een woning aan te kopen. Daarnaast neemt ook het aantal kleine gezinnen toe. Er wordt al eens gezegd dat we van een koopmarkt naar een huurmarkt aan het evolueren zijn en wie in vastgoed investeert, profiteert mee van deze tendens. Vooral kleinere woningen en één- en tweeslaapkamerappartementen zijn erg geliefd. 

Wat met de ‘stijgende rentevoeten’?

Als reactie op de dreigende hoge inflatie hebben de centrale banken de rentevoeten gevoelig opgetrokken. Toch hoeft dit geen reden zijn om u te laten ontmoedigen. Historisch gezien waren de rentevoeten de afgelopen jaren abnormaal laag. De huidige rentevoeten zijn vrij normaal en staan een succesvolle investering in vastgoed zeker niet in de weg.

Conclusie: investeren in vastgoed is interessant, mits de juiste inzichten

Een vastgoedinvestering is zeker nog interessant. Toch is het belangrijk om u in de mogelijkheden en alternatieven te verdiepen alvorens u overgaat tot de aankoop van een onroerend goed.  De rendementen van en de vraag naar huurvastgoed zijn sterk locatiegebonden. Ook het opvolgen van de huidige trends op de woningmarkt is cruciaal. Een kleine buitenruimte en de energiezuinigheid van de woning spelen een  belangrijke rol bij het uitkiezen van vastgoed. De boodschap is dus: doe uw huiswerk, vergaar de nodige inzichten of laat u begeleiden door een expert. Dit is een absolute must voor een succesvolle vastgoedinvestering! 

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350