Waarom loont vastgoed?

Het spaarboekje brengt tegenwoordig nog weinig op. Het is een logisch gevolg dat u op zoek gaat naar een alternatieve manier van beleggen of investeren zodat uw geld rendeert. Vastgoed is een aantrekkelijke optie, gezien het een veilige keuze is ten opzichte van andere investeringen en beleggingen, zoals de beurs. Waarom het zo veilig is? Vastgoed kan u een driedubbel rendement opleveren:

investeren in immo 2
  1. De vastgoedmarkt is zeer stabiel dankzij haar inflatie- en crisisbestendigheid. Daardoor is de kans op een waardedaling op lange termijn eerder klein. Het zal waarschijnlijk zelfs een meerwaarde opleveren. Deze meerwaarde is bovendien niet belastbaar, op voorwaarde dat het onroerend goed minstens 5 jaar in uw bezit gebleven is.

  2. Investeringsvastgoed is bedoeld om te verhuren. Dit levert dan ook maandelijkse huurinkomsten op.

  3. Gaat u een lening aan om het vastgoed te financieren? Dan ontstaat een financieel hefboomeffect. 

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Wat zijn de opties?

Wilt u investeren in vastgoed, dan is het nuttig om te weten dat er heel wat opties zijn. Elk type vastgoed heeft voor- en nadelen. Uw keuze hangt dus af van uw persoonlijke voorkeuren. 

Residentieel vastgoed 

Residentieel vastgoed, waaronder we huizen en appartementen verstaan, is de meest populaire en bekende vastgoedinvestering. De doelgroep voor residentieel vastgoed is dan ook ruim. Vanwege de stijgende huurdersmarkt worden huizen en appartementen meestal vlot verhuurd (afhankelijk van de locatie). Jonge mensen zijn ook geneigd om langer te huren, omdat het nodige spaargeld voor de aankoop van een woning gestegen is. 

Investeren in residentieel vastgoed is zeker een interessante investering. U hebt er wel voldoende startkapitaal voor nodig. Om een hypothecaire lening aan te gaan voor een tweede woning is het gebruikelijk dat u 20% van de aankoopsom plus de aankoopkosten zelf neertelt. 

Commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed is een iets minder gebruikelijke vastgoedinvestering, vanwege de hogere risico’s. Onder commercieel vastgoed verstaan we kantoorruimtes, winkelcentra, winkelpanden, KMO-units enzovoort. Vaak kan u wel een hoger rendement behalen met commercieel vastgoed, maar het vereist een zeer grondige kennis van de markt en het is voor leken dan ook niet aangewezen om hierin te investeren. 

Studentenkamers

Investeren in studentenkamers is vrij laagdrempelig, omdat u er iets minder kapitaal voor nodig hebt. Het kan zeer interessant zijn in steden waar de vraag naar studentenkamers groter is dan het aanbod. Ook wanneer u de studentenkamer later kan gebruiken voor (klein)kinderen, doet u waarschijnlijk een goede zaak. 

Het verloop bij studentenkamers is wel groter dan bij residentieel vastgoed. Een huurcontract voor studenten is meestal op jaarbasis, wat betekent dat het mogelijk is dat u elk jaar opnieuw op zoek moet gaan naar een nieuwe huurder. Het cliché dat studenten niet de altijd de meest propere huurders zijn bevat daarbovenop ook wel een grond van waarheid. 

Hotelkamers

Een minder bekende vastgoedinvestering, maar interessant om even bij stil te staan: de hotelkamer. Het kan aantrekkelijk zijn als diversificatie in de vastgoedportefeuille. Er bestaan verschillende formules voor een investering in hotelkamers. Zo is het mogelijk het gebruiksrecht over te dragen aan de hoteluitbater en u periodisch te laten vergoeden voor de overdracht van dit gebruiksrecht. Op deze manier wordt u in uw inkomstenbelasting niet belast met onroerend inkomen.

De vergoeding die u bekomt van de hoteluitbater kan op verschillende manieren afgesproken worden, zoals een op voorhand vastgelegde vaste vergoeding of een vergoeding in functie van de  bezettingsgraad van het gehele hotel. Het is dan ook  belangrijk om u goed te informeren  over de verschillende formules. 

Vastgoedfondsen

Een buitenbeentje in de rij, want een vastgoedfonds is eigenlijk een onrechtstreekse investering in vastgoed. Het houdt simpelweg in dat u investeert in een fonds van vastgoedbeleggingen. Er bestaan heel wat vastgoedfondsen die investeren in diverse soorten vastgoed. Dit kan een interessante optie zijn voor mensen die met een beperkt budget willen investeren in een gespreide vastgoedportefeuille en er ook geen tijd in willen investeren.  

Tips om voorbereid aan de slag te gaan

Om de juiste investering in vastgoed te doen, is een goede voorbereiding een sleutelfactor. Welke zaken dient u in de gaten te houden? 

1. Bestudeer de vastgoedmarkt op de beoogde locatie

Een vastgoedinvestering doet u liever niet at random. Niet alleen het soort pand is belangrijk, maar ook de locatie ervan. Wilt u een pand in een stadscentrum, of liever een huis in het groen met veel ruimte? Dit hangt enerzijds af van het doelpubliek dat u wilt aantrekken, maar onderzoek zeker ook of er voor dit type vastgoed geen overaanbod op de markt is. Op die plaatsen overstijgt het aanbod namelijk de vraag en hebt u meer kans op leegstand. U begrijpt dus waarom een goede research geen overbodige luxe is. Een simpele oefening die u zelf kan doen is het in de gaten houden van immosites en bijhouden hoe lang panden te huur staan op een bepaalde locatie. Zo kan u alvast een eerste inschatting maken.

2. Maak een correct financieel plan

Een goede investering in vastgoed gaat steeds gepaard met een correcte financiële inschatting. Hoeveel spaargeld wilt u investeren en welke soort lening kan u aangaan? In welke maandelijkse cashflows resulteert dit project ? Uw bruto rendement is simpelweg te berekenen door de jaarlijkse huuropbrengst te delen door de totale aankoopkost van het vastgoed. Maar let op: het is het netto rendement dat uiteindelijk telt. U dient namelijk ook rekening te houden met bijkomende kosten. Denk maar aan:

  • Registratierechten en/of BTW
  • Notariskosten 
  • Leningskosten 
  • Onderhoudskosten
  • Syndickosten (in geval van een appartement) 
  • Makelaarskosten voor herverhuur
  • Leegstand, etc.

Ooit zal u het vastgoed waarschijnlijk terug verkopen en hierdoor ook meerwaarde realiseren. Ook dit heeft een belangrijke invloed op het rendement van uw vastgoedproject. Maar wees vooral voorzichtig in het voorspellen van toekomstige kosten en opbrengsten. Zo krijgt u een realistisch beeld over uw investering!

3. Verhuur: doet u het zelf of besteed u het uit? 

Wanneer de aankoop van het vastgoed achter de rug is, zal u op zoek moeten gaan naar een geschikte huurder voor uw pand. De ideale huurder betaalt op tijd en verzorgt de woning alsof het zijn of haar eigen bezit is. Doe dus de nodige research alvorens u een huurcontract afsluit, of schakel een tussenpersoon in. 

Er bestaat namelijk zoiets als een rentmeester. Deze persoon zorgt ervoor dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het zoeken van een huurder en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen. Hij neemt het opmaken van het contract en het toezicht op de naleving ervan voor zijn rekening. Ook zorgt hij voor het innen van tijdige betalingen. Uiteraard staat hier een prijs tegenover, maar het zorgt wel voor gemoedsrust wanneer u liever zelf niet bezig bent met de verhuring van uw pand en alles wat daarbij komt kijken. 

4. Houd trends in de gaten 

Zoals veel markten is ook de vastgoedmarkt onderhevig aan trends. In 2022 moet u onthouden: duurzaamheid en energiezuinigheid! In 2050 worden alle woningen geacht energiezuinig te zijn (EPC-A). Het zou dus best kunnen dat niet-energiezuinige woningen hun waarde zullen verliezen. Vanaf 2023 geldt de verplichting om een niet-energiezuinige woning binnen 5 jaar na aankoop grondig energetisch te renoveren. 

Los van deze energiedoelstellingen is een energiezuinige woning ook gewoon goed voor uw portefeuille én het milieu. Ook uw potentiële huurders zijn zich hiervan bewust. Het is zeker een goed idee om de piste te bekijken van een nieuwbouw of een deftig gerenoveerde woning. 

Bovendien geldt dat u voor een energiezuinige woning onder bepaalde omstandigheden een korting kan bekomen op uw onroerende voorheffing (tot 100%, tot 5 jaar). 

In vastgoed investeren: is hier een geschikt moment voor?

Of uw investering in vastgoed succesvol is, hangt niet zozeer van het moment af maar wel van de beslissingen die u neemt. Het gaat er vooral om dat u met een goede voorbereiding aan de investering start. Een correcte financiële raming en een degelijke kennis van de vastgoedmarkt zijn noodzakelijk. Ook in tijden van economische tegenspoed kan een goedgekozen vastgoedinvestering uitermate interessant zijn. Vastgoed levert namelijk een uitstekende bescherming tegen crisissen en inflatie. De groeiende verhuurmarkt zorgt er dan weer voor dat de kans op leegstand van uw vastgoed minder waarschijnlijk wordt. 

Begeleiding levert extra inzichten op

Zoals u intussen zal weten is de vastgoedwereld interessant maar complex en kan de juiste expertise heel waardevol zijn. Aarzel niet om ons te contacteren bij verdere vragen. 

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap*
0 of 350