De tweede helft van je leven: wanneer vindt dit plaats?

De tweede helft van je leven: wat kan je hieronder verstaan? Dit is het moment in je leven waarop alles financieel iets meer op rolletjes begint te gaan. Het moment waarop de lening van je woning ongeveer is afbetaald, de kinderen (bijna) het huis verlaten, met andere woorden wanneer je wat meer kan sparen. De vraag is: wat doe je met je spaargeld? De spaarrekening rendeert niet meer, sterker nog: hij is zelfs verlieslatend vanwege de inflatie. Daarom wordt het tijd om na te denken over alternatieven.
Misschien ben je al begonnen met investeren of beleggen, maar het kan nooit kwaad om je financiële toekomst nog eens extra onder de loep te nemen. In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijkheden, zodat je de juiste investeringskeuzes kan maken. Deze keuzes hangen namelijk grotendeels af van je eigen verwachtingen en investeringsbudget.
Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.
Gratis kennismakingsgesprek
Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze?
Het belang van investeren in de tweede helft van je leven
Tijdens deze fase van je leven heb je wat meer financiële ademruimte. De grootste kosten zijn weggevallen en je verdient waarschijnlijk meer dan in het begin van je carrière. Toch is het belangrijk om nu reeds na te denken over jouw financiële situatie na je actieve loopbaan. Naast jouw wettelijk pensioen kan je hopelijk ook rekenen op de tweede pensioenpijler in de vorm van een IPT of groepsverzekering. Wil je echter een mooie levensstandaard behouden of een mooie cent opzij zetten voor je kinderen en kleinkinderen, dan zijn goede investeringskeuzes nu cruciaal.
Waarin investeren op dat moment?
Er zijn meerdere investeringskeuzes die je kan maken.. Het is daarom belangrijk om eerst je verwachtingen duidelijk te formuleren, alsook de risico’s van verschillende investeringenvormen in kaart te brengen.
De eerste helft van je leven is die waarin je meestal de fundamenten legt voor je financiële toekomst. Denk daarbij aan pensioensparen en langetermijnsparen. Dit zijn beiden interessante opties (omdat ze fiscaal gestimuleerd worden), maar het kapitaal dat op die manier vergaard kan worden is toch eerder beperkt. Nu heb je de keuze om je investeringen naar een hoger niveau te tillen, want je hebt waarschijnlijk wat meer geld opzij staan dan vroeger. Zo kan je investeren in aandelen, obligaties, fondsen en trackers.
Veel Belgen kiezen ook voor een investering in vastgoed. De lening van je eerste woning loopt misschien op z’n einde. Waarom zou het op dat moment interessant zijn om een nieuwe woning aan te schaffen?
Vastgoed
Vastgoed blijft één van van de populairste investeringsmogelijkheden, en wel met reden. Het is een relatief veilige investering door de stabiele Belgische vastgoedmarkt en biedt daarnaast een dubbel rendement: zo genereer je zowel inkomsten uit de stijging in waarde van je vastgoed, als uit je maandelijkse huurinkomsten. Ga je bovendien een lening aan om dit vastgoed te financieren, dan zal het financieel hefboomeffect ervoor zorgen dat het rendement op je eigen inbreng nog zal stijgen.
Inflatiebestendigheid
In tegenstelling tot de klassieke spaarrekening levert vastgoed een uitstekende bescherming tegen inflatie. De waarde van goed gekozen vastgoed houdt op lange termijn normaal gezien vlotjes gelijke tred met de inflatie én daarnaast worden de huurinkomsten jaarlijks geïndexeerd.
Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze?
Contacteer ons voor meer info!
Crisisbestendigheid
De geschiedenis toont duidelijk aan dat Belgisch residentieel vastgoed weinig of geen krimp geeft in tijden van economische recessie of financiële crisis. Dit is niet onbelangrijk in deze turbulente tijden, want op zulke momenten ontstaat er veelal paniek en kunnen waardes van bepaalde investeringen sterk in waarde dalen. Ook tijdens de coronacrisis bestond er oorspronkelijk onzekerheid over de fluctuaties van de vastgoedmarkt, maar die bleken nadien ongegrond te zijn, integendeel. Goed nieuws: de Belgische vastgoedmarkt heeft nog maar weinig dieptepunten gekend. De zwaarste recessie die de vastgoedmarkt de afgelopen decennia kende vond plaats in de jaren 80. Toen was de vastgoedmarkt gedaald met 2,7%. Je kan dus op beide oren slapen, want het ziet er niet naar uit dat de vastgoedmarkt door een diep dal zal gaan.
Aandelen - obligaties - fondsen
Wil je je spaarrekening verder aanvullen door middel van investeringen in aandelen, obligaties, fondsen, goud...? Wees je er dan van bewust dat dit eerder risicovol is en enkel overwogen mag worden op lange termijn. Een deftig rendement op lange termijn is zeker mogelijk en zelfs waarschijnlijk, maar aandelenkoersen zijn sterk onderhevig aan opwaartse en neerwaartse schommelingen die niet te voorspellen zijn. In alle gevallen is het belangrijk dat je je investeringsrisico spreidt. Dat kan je eenvoudig doen door te investeren in een beleggingsfonds of een tracker. Een beleggingsfonds wordt actief beheerd en zal meerdere (dus lager risico) financiële producten in portefeuille hebben. Een tracker volgt gewoon de koers van bepaalde aandelenindexen/categoriën zoals Bel20, Nasdaq, MSCI world etc maar heeft het grote voordeel van lagere kosten.
Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd wordt vooraleer je begint aan dergelijke investeringen. Zo is er heel wat informatie beschikbaar die je wegwijs kan maken in de verschillende spaar- en investeringsmogelijkheden.
Goed plannen = de sleutel tot succes!
Hoe, wanneer en hoeveel je zal investeren hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. De inkomsten op korte termijn zoals huurinkomsten, dividenden en interesten hangen sterk af van de gekozen investering, maar investeren doe je best met een lange-termijn-bril op. Huurinkomsten hebben echter het voordeel dat ze minder risicovol zijn en de investeerder toelaten om hiermee een (deel van een) lening af te betalen.
Het opstellen van een persoonlijk plan kan nuttig zijn. Het internet biedt je namelijk een overdosis aan informatie, maar laat je niet meteen vangen door iemand die zomaar gouden tips belooft. Verdiep je in de materie of spreek een expert aan die samen met jou de mogelijke risico’s analyseert en correct uitlegt waarin wel of niet te investeren en waarom.
Ook de financieringsopties zijn uitermate belangrijk voor het rendement van je investering. Zo kan een bulletkrediet bijvoorbeeld interessant zijn wanneer je zicht hebt op een uitkering van kapitaal in de (nabije) toekomst, zoals je groepsverzekering of IPT. Op die manier ben je vooruitdenkend en kan je reeds kapitaal benutten dat je nog niet fysiek in handen hebt.
Interesse in een het investeren of beleggen van je geld?
Ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd dat investeren of beleggen na je vijftigste een goed idee is , maar weet je niet waar te beginnen? Laat je bijstaan door Ex-stra, een onafhankelijke adviseur die samen met jou de mogelijkheden bekijkt en je ondersteunt doorheen het hele proces. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.