Investeren in de eerste helft van je leven

Soms hoor je mensen wel eens zeggen: dit hadden we willen weten toen we nog jong waren ! Verschillende auteurs, zoals bijvoorbeeld Michaël van Droogenbroeck, hebben hierover geschreven. Er zijn tal van manieren om te investeren in de eerste helft van je leven om je kansen op een zorgeloos leven nadien te vergroten. In dit artikel geven wij je alvast een beknopte handleiding om je wegwijs te maken in de investeringswereld. Investeren in vastgoed is voor velen weggelegd, mits de juiste portie know-how!

Waarom de term ‘eerste helft van je leven’?

Wat bedoelen we hier nu precies mee, investeren in de eerste helft van je leven? Je legt er de fundamenten voor je financiële toekomst. We situeren dit  op het moment dat je in het echte leven stapt en geld begint te verdienen. De aankoop van een eigen woning is  net achter de rug of de plannen worden gemaakt. Daarnaast is dit ook een periode waarin je voor een berg kosten staat. Je staat nog aan het begin van je carrière en het is dan ook aangewezen dat je verstandig omspringt met geldzaken. 

De Belg is algemeen gezien een flinke spaarder. Velen hebben op jonge leeftijd al een eerste spaarboekje. Hoewel dit spaarboekje weinig opbrengt door de hoge inflatie, is het toch een slim idee om al vroeg te beginnen met sparen. Deze opgebouwde spaarcenten kan je namelijk later gebruiken om te investeren. Hoe vroeger je aan deze investeringen begint, hoe beter. Albert Einstein sprak niet voor niets over het zogenaamde ‘achtste wereldwonder’ dat volgens hem het principe van samengestelde interest was. Het houdt in dat als je rente ontvangt over je geld en dat niet opneemt, je over die rente weer rente ontvangt. Begin je dus op jonge leeftijd al met investeren, dan kan je gebruik maken van dit achtste wereldwonder en zo misschien al snel de fundamenten leggen voor een mooie investeringsportefeuille.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Wat zijn de mogelijkheden om je financiële toekomst een duwtje te geven?

Wil je dus van het spaarboekje afstappen en echt investeren in de eerste helft van je leven, dan zijn er enkele mogelijkheden die de moeite waard zijn om te overwegen.

Pensioensparen

Pensioensparen is bij de meeste mensen bekend. Het houdt simpelweg in dat je jaarlijks een bedrag opzij houdt. Dit bedrag wordt door een bank of verzekeraar belegd in financiële producten zoals aandelen, obligaties en vastgoed. . Bovendien geniet je van een belastingvoordeel van 30% op je personenbelasting. De maximum bedragen om van een belastingvoordeel te kunnen genieten zijn beperkt, maar er groeit op deze manier toch een mooi appeltje voor de dorst. 

Aandelen en obligaties

Het voordeel aan een investering in aandelen en obligaties is dat je hier geen enorm budget voor nodig hebt. Je kiest zelf hoeveel geld je kan ‘missen’ en wil investeren.

Wil je beleggen in aandelen, wees je er dan van bewust dat dit risicovol is en enkel overwogen mag worden op lange termijn.. Je rendement kan hoog oplopen, maar aandelenkoersen zijn sterk onderhevig aan opwaartse en neerwaartse schommelingen die niet te voorspellen zijn. Denk maar aan het Covid virus of de oorlog in Oekraïne.

Een obligatie is een lening uitgegeven door de overheid of een onderneming. Hierbij ligt het rendement meestal vast en is dit dus ook minder risicovol. Let op, ondernemingen kunnen failliet gaan en de onderliggende waarde van een obligatie zal dalen wanneer de rentevoeten in stijgende lijn gaan. Het verwachte rendement is lager dan bij aandelen, want investeerders willen een extra risicopremie wanneer ze beleggen in meer risicovolle producten.

In alle gevallen is het belangrijk dat je je investeringsrisico spreidt. Dat kan je eenvoudig doen door te investeren in een beleggingsfonds of een tracker. Een beleggingsfonds wordt actief beheerd en zal meerdere (dus lager risico) financiële producten in portefeuille hebben. Een tracker volgt gewoon de koers van bepaalde aandelenindexen/categoriën zoals Bel20, Nasdaq, MSCI world etc maar heeft het grote voordeel van lagere kosten.

Vastgoed

Afhankelijk van hoe jouw spaarboekje eruit ziet, kan je kiezen voor een huis, appartement, studentenkot of garage om te verhuren n. Vastgoed als investering geeft je namelijk een dubbel rendement: enerzijds geniet je van de maandelijkse huurinkomsten, en daarnaast levert het je op lange termijn vaak ook een meerwaarde op die bovendien niet belast wordt, mits het vastgoed meer dan 5 jaar in je bezit geweest is. Door te lenen kan je nog gebruik maken van het hefboomeffect, waardoor het rendement op je eigen inbreng nog verder stijgt. Het is een goede manier om een stabiel extra inkomen te genereren. Daarnaast biedt vastgoed een uitstekende bescherming tegen inflatie en financiële crisissen. Je hebt echter wel een minimum aan eigen middelen nodig. Tegenwoordig vraagt de bank een eigen inbreng die minstens gelijk is aan 20% van de vraagprijs + de aankoopkosten. In de praktijk komt dit al snel overeen met 35 tot 40% van de vraagprijs.

Ons advies voor jouw financiële toekomst?

In de eerste helft van je leven is het dus best belangrijk om over de toekomst na te denken. Een zorgeloze toekomst lijkt fantastisch, maar het is dan wel essentieel om een lange termijnplan op te maken. Begin allereerst met sparen, zodat je een vermogen hebt waarmee je kan beginnen investeren. Dit hoeft niet enorm te zijn, want ook met een minimaal bedrag kan je reeds beleggen op de beurs en kan je ervoor kiezen om regelmatig een vast kleiner bedrag bij te investeren. Zeker als beginnend belegger is het een must om je risico te spreiden en te opteren voor fondsen of trackers.

Wil je in vastgoed investeren, dan is het wel nodig om een iets groter budget ter beschikking te hebben. Een vastgoedinvestering biedt een mooi en stabiel inkomen, maar doe dit dus zeker op het moment dat je zo’n bedrag effectief kunt missen.

Zowel aandelen als vastgoed zijn lange termijn investeringen. Wil je een groot rendement op korte termijn, speel dan liever op de Lotto.

Investeren in de eerste helft van je leven is dus zeker geen eenduidig verhaal. Bekijk vooral wat mogelijk is aan de hand van je eigen verwachtingen en budget en spreek indien mogelijk een expert aan die je verder wegwijs maakt in de brede wereld van investeren en beleggen!

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350