Hoeveel geld heb je nodig?

Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed 1

Investeren in vastgoed: het is alombekend dat dit een interessante investering is. Vastgoed levert je dan ook een mooi en stabiel netto rendement op door de maandelijkse huurinkomsten enerzijds en de mogelijke, zelfs waarschijnlijke waardestijging over de jaren heen anderzijds. Het is een mooi alternatief om spaargeld te laten renderen in plaats van het te laten verkommeren op een verlieslatende spaarrekening. Velen vragen zich echter af hoeveel geld er nu precies nodig is om te kunnen beginnen met investeren in vastgoed. 

De mogelijkheden zijn legio en hangen grotendeels af van je persoonlijke situatie en wensen, wat ervoor zorgt dat hier geen eenduidig antwoord op te formuleren is. Want ook met een beperkt budget is het mogelijk om te investeren in vastgoed. Wil je graag weten in welke types vastgoed je kan investeren en hoeveel je hiervoor moet sparen? Lees dan verder! 

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

In vastgoed investeren met een kleiner budget

Het leuke gegeven aan investeren in vastgoed is net dat je met quasi elk budget mogelijkheden hebt. Je hoeft dus geen honderdduizenden euro’s aan eigen inbreng te investeren. De vastgoedmarkt is zeer divers, waardoor er verschillende opties bestaan die ook voor een beperkt budget haalbaar zijn! We denken dan niet meteen aan commercieel vastgoed of mooie appartementen, maar garages, studio’s, studentenkamers en hotelkamers zijn mogelijkheden die investeren in vastgoed op een laagdrempelige manier mogelijk maken. 

Garageboxen en staanplaatsen

Wil je in vastgoed investeren met een zo laag mogelijk budget, kies dan eventueel voor een garagebox of autostaanplaats. Een autostaanplaats is het meest budgetvriendelijk. Een garagebox kost iets meer, omdat dit ook meer ruimte en mogelijkheden biedt. Zo kan het ook een opbergplaats zijn voor meubels, fietsen en dergelijke. Deze prijzen schommelen tussen 15.000 euro tot zelfs 100.000 euro, en de rendementen liggen doorgaans tussen 2 en 4%. 

Studentenkamers

Ook voor een studentenkamer heb je slechts een relatief laag eigen vermogen nodig. Voor dit type vastgoed kan je rekenen op een aankoopprijs tussen 100.000 en 150.000 euro. De bruto rendementen schommelen tussen 4% à 5%. 

Een aantrekkelijke factor van studentenkamers voor investeerders is dat huurders in de meeste gevallen solvabel zijn: het zijn vaak de ouders van de student die de huur betalen. Een nadeel is het grote verloop van huurders: de kans is groot dat je jaarlijks op zoek moet gaan naar nieuwe huurders.

Studio/appartement

In grote steden zijn studio’s en (kleine) appartementen erg in trek. Het risico op leegstand is bij dit type vastgoed eerder beperkt. De aankoopprijzen kunnen erg verschillen afhankelijk van de ligging. Wil je een studio of appartement in het centrum van een stad, dan zal je ook een stuk meer eigen inbreng nodig hebben dan in een landelijker gebied. 

Hotelkamers

Een hotelkamer is interessant voor de investeerder die een passief inkomen wenst. Wanneer je beslist een hotelkamer aan te kopen is het belangrijk te weten dat de verhuur in handen blijft van de hoteluitbater. Je wordt eigenaar van de kamer, maar verleent het gebruiksrecht aan de hoteluitbater. Zo genereer je op eerder passieve wijze een jaarlijks rendement. Voor zowel het rendement als de potentiële meerwaarde is het belangrijk dat je kiest voor een degelijke, ervaren hoteluitbater.  

Het rendement van je hotelkamer hangt ook af van de formule waarvoor je kiest: bij sommige formules wordt je rendement gebaseerd op de bezettingsgraad, terwijl je bij andere formules een vaste periodieke vergoeding krijgt.

Ruimer budget = ruimere woning?

Beschik je over meer middelen, dan kan je de vraag stellen of het loont om een ander type vastgoed te kopen, zoals een loft of villa. Dit is in principe niet per se het geval, want deze soorten vastgoed hebben vaker een lager rendement en je hebt bovendien te maken met een kleiner doelpubliek, waardoor de kans op leegstand groter is. Het is echter wel een goed idee om met een ruimer budget te investeren in een bredere vastgoedportefeuille. Zo kan je er dan voor kiezen om een aantal appartementen, studio´s of huizen aan te kopen, of bijvoorbeeld een investeringsproject opgedeeld in meerdere studentenkamers.

Andere mogelijkheden?

Je kan er ook voor opteren om onrechtstreeks te investeren in vastgoed door middel van een vastgoedfonds.  Meer specifiek zijn de Gereglementeerde Vastgoed Vennootschappen (GVV’s) een interessante piste om op een indirecte manier in vastgoed te investeren. Het grote voordeel? Je kan met eender welk budget investeren in een vastgoedfonds, net als bij fondsen van aandelen en obligaties. 

Je krijgt een deel van de maandelijkse huurinkomsten van de vastgoedbeleggingen uitgekeerd en  je hoeft je geen zorgen te maken over verhuur of verantwoordelijkheden of de financiering via . een hypothecaire lening. Dit kan een interessante optie zijn voor mensen die met een beperkt budget willen investeren in een gespreide vastgoedportefeuille en er ook totaal geen tijd in willen investeren..  Een vastgoedfonds wordt beheerd door een professionele vastgoedbelegger, die ook vergoed moet worden. Deze beheerskost zal logischerwijze jouw rendement wat verminderen.

Gebruik maken van reeds belegd geld om te investeren in vastgoed is ook mogelijk

Je bestaande beleggingsportefeuille gebruiken als eigen inbreng voor een lening? Het is mogelijk. Sterker nog, je lening zal een stuk goedkoper uitkomen. Dit wordt een investment loan of lombardkrediet genoemd. De bank zal jouw effectenportefeuille als waarborg nemen in plaats van een duurdere hypothecaire waarborg.  Zo kan je een nieuwe investering in vastgoed opstarten op een financieel aantrekkelijke manier, terwijl je bestaande beleggingsportefeuille verder rendeert. 

Je effectenportefeuille zal enkel in aanmerking komen wanneer deze groot genoeg is en de bank zal de  effecten vastzetten op een geblokkeerde rekening, zodat zij daar aanspraak op kan maken bij niet-terugbetaling van het kapitaal.

Opties genoeg… wat te kiezen?

Is je interesse gewekt en kriebelt het om te beleggen in vastgoed? Zoals eerder gezegd: welk type vastgoed je verkiest zal afhangen van je persoonlijke situatie en startkapitaal. Daarnaast zal de manier waarop je het vastgoed zal financieren ook een verschil maken. Ben je van plan om te lenen, dan geniet je daarbovenop van het financieel hefboomeffect.

Voel je je nog niet 100% vertrouwd met de complexe wereld van vastgoedinvesteringen? Dan staan er vastgoedexperts klaar die je een handje kunnen helpen bij het opmaken van een financiële planning en gepast advies kunnen verlenen.  

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap*
0 of 350