Hoe je met een relatief beperkt budget in vastgoed kunt investeren

Investeren in vastgoed lijkt voor velen enkel en alleen voor de meest kapitaalkrachtigen onder ons en je denkt misschien meteen aan honderdduizenden euro’s. Zo´n groot budget is echter niet per se nodig om onroerende goederen aan te kopen. Als je een lening aangaat,  kan je genieten van een hefboomeffect. Het is dus absoluut niet nodig om het volledige bedrag in één keer tevoorschijn te toveren. Eenvoudig beleggen en investeren in vastgoed kan al met een klein kapitaal.

Lage rente

investeren met een beperkt budget 2


Gezien de huidige lage rentes op het spaarboekje, is het verstandig om niet al je geld daar te parkeren, maar te zoeken naar andere alternatieven zoals een vastgoedinvestering. Door de lage spaarrente gecombineerd met de hoge inflatie daalt je koopkracht aanzienlijk als  je geen actie onderneemt. 

Het is belangrijk om een kanttekening te maken. De rente is de laatste maanden gevoelig gestegen als gevolg van de hoge inflatie die de  centrale banken verplicht invoerden om de rentevoeten te verhogen. 

Er wordt verwacht dat de rente de komende maanden nog wat zal toenemen. Potentiële kopers en kredietnemers houden daar het best rekening mee. Niettegenstaande zijn de rentevoeten voor hypothecaire kredieten historisch gezien nog steeds relatief laag. 

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Hefboomeffect van een hypothecaire lening 

Het hefboomeffect is de sleutel tot succes wanneer je interesse hebt in investeringsvastgoed. Hier kan je een degelijke uitleg over het hefboomeffect terugvinden. Kort samengevat komt het erop neer dat je  naast je eigen inbreng ook steeds een lening moet aangaan voor een investering in vastgoed. Vastgoed dat met de lening betaald werd, zal ook huuropbrengsten en meerwaarde genereren, waardoor het rendement op je eigen inbreng gevoelig verhoogd wordt. Dus zelfs als je over voldoende eigen middelen beschikt om het vastgoed volledig aan te kopen,  raden we iedereen aan om steeds ook een aanzienlijk bedrag te lenen.  

 Het is wel belangrijk om rekening te houden met twee zaken:

  • De banken stellen minimumeisen aan de eigen inbreng. Voor bestaand vastgoed moet je  rekenen dat je  ongeveer 35% van de vraagprijs via eigen middelen zal moeten betalen (15% kosten en 20% van de vraagprijs). Voor nieuw vastgoed dien je 40% van de vraagprijs via spaargeld te betalen (20% kosten en 20% van de vraagprijs). 
  • Bij een lage eigen inbreng zullen de huuropbrengsten niet volstaan om de lening terug te betalen en zal je  nog andere inkomstenbronnen moeten aanboren om de lening af te lossen.

De hefboom stelt je dus in staat te investeren met relatief weinig spaargeld dat je met een vreemd vermogen aanvult. Dus ook wie meer dan voldoende op zijn bankrekening heeft staan, doet er goed aan om te lenen voor de aankoop van investeringsvastgoed.

hefboomeffect extra

Bulletkrediet

Wat is een bulletkrediet?

Een bulletkrediet is een interessante lening als je investeert in vastgoed met een beperkt budget. Dat is een krediet waarbij je geen kapitaal aflost maar enkel intresten betaalt. Het kapitaal wordt op de vervaldag van het krediet in één keer afbetaald. 

Als je het bulletkrediet koppelt aan je pensioenverzekering (IPT of groepsverzekering), betaal je enkel de intresten op het geleende kapitaal gedurende de looptijd. Op je pensioendatum betaal je het bulletkrediet in één keer terug met het kapitaal dat vrijkomt uit je verzekeringscontract.  

Investeren in vastgoed


Voordeel bulletkrediet

De maandelijkse afbetaling is relatief laag aangezien je enkel interesten dient te betalen. Door betere cashflows kan je genieten van meer financiële vrijheid gedurende de looptijd van de lening. Het stelt je in staat om toekomstig kapitaal nu al te gebruiken om te verbouwen, te bouwen, te investeren… Daarnaast is het combineerbaar met een klassieke hypothecaire lening. 

Nadeel bulletkrediet

De interesten liggen hoger in vergelijking met een klassieke lening met maandelijkse kapitaalaflossing. Het is bovendien enkel weggelegd voor mensen die binnen 10 tot 15 jaar een groter bedrag verwachten zoals een groepsverzekeringIPT, pensioensparen waarmee ze het bulletkrediet kunnen terugbetalen. 

Soorten vastgoed die in aanmerking komen voor een beperkte investering

Appartement 

Als je over een klein kapitaal beschikt, is het een goede keuze om te investeren in een klein appartement. Een beginnend investeerder kiest misschien toch best voor een nieuwbouw. Op die manier kan je  renovatie- en isolatiekosten vermijden, ben  je 10 jaar gedekt voor constructiefouten van de aannemer en is je pand in orde met de energienormen van 2050. Denk bij de keuze vooral aan de locatie want dat bepaalt de potentiële meerwaarde en huurprijs. 

Garagebox

Investeren in garages is al mogelijk vanaf 10.000 euro. Een garagebox vraagt minder onderhoud maar de locatie is des te belangrijker voor een vlot verhuur. Vooral in woonbuurten met beperkte parkeergelegenheid, lijkt dat type vastgoed interessant. De prijzen zijn de laatste jaren minder sterk gestegen dan de inflatie en toekomstige meerwaarde is eerder onzeker. Wat als er een grote nieuwe parking in de buurt gepland wordt of als zelfrijdende auto´s via een service besteld kunnen worden?  Belangrijk om hierover te weten is dat je verplicht btw dient te betalen als je garages verhuurt.   

Studentenkamer 

Investeren in studentenkoten kan al met een eigen vermogen van 50.000 euro. Het kan een goede eerste stap zijn in het investeren in vastgoed. Onderzoek heeft uitgewezen dat studentenaantallen blijven stijgen en dat het aanbod aan kwalitatieve studentenwoningen momenteel de vraag niet kan volgen. Studenten (en ook hun ouders) stellen wel steeds hogere eisen zoals  een (draadloze) internetverbinding, digitale tv-voorzieningen en een eigen toilet en badkamer. Comfort is een belangrijke voorwaarde voor een goede belegging. 

De huur van studentenkamers brengt redelijk wat administratief werk met zich mee, gezien de kortlopende contracten..

Studio 

Net zoals bij studentenkamers zijn de voornaamste vereisten van een studio; kwaliteit, comfort en mobiliteit. Met een studio spreek je bovendien verschillende doelgroepen aan. Vooral in grootsteden staan studenten, jongvolwassen, alleenstaanden en expats in de lijn voor een kwalitatieve en gezellige studio. 

Advies

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in een vastgoedinvestering, maar weet je niet waar te beginnen? Twijfel je om te investeren in vastgoed of niet? Laat je dan bijstaan door een onafhankelijke vastgoedinvesteringsexpert die je helpt op het vlak van locatie, type vastgoed en de financiering.

Laat u adviseren door een neutrale expert

Voor een leek is het haast onbegonnen werk om zich voldoende in die materie in te werken.  Een investering in vastgoed kan zeer interessant zijn maar laat u begeleiden door een onafhankelijk vastgoedexpert. Die onafhankelijkheid zorgt ervoor dat u uw investeringsbeslissing niet laat afhangen van vlotte verkopers die hun panden aan de man willen brengen.

Een goede vastgoedinvesteringsexpert zal uw persoonlijke situatie eerst analyseren en dan samen met u de juiste beslissingen nemen in verband met de financiering, ligging en type van het vastgoed. Uw eigen inbreng, soort financiering en gekozen waarborg bepalen immers mee hoe u uw vastgoed zal laten renderen. Hij zal u ook begeleiden om het juiste pand te vinden.

Aanvullend pensioen
pensioen sparen

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350