Investeren in vastgoed Antwerpen: 7 redenen om de stap te zetten

vastgoed antwerpen

Een investering in vastgoed is een uitstekende manier om meer uit je geld te halen. Een vastgoedinvestering biedt namelijk tal van voordelen, waar je niet van kan genieten wanneer je je geld op een spaarrekening parkeert. Vastgoed biedt een uitstekende bescherming tegen inflatie en economische crisissen en de geschiedenis toont ook aan dat goed gekozen Belgisch residentieel vastgoed op langere termijn een stevige meerwaarde creëert. Daarnaast kan je via een investering in vastgoed ook genieten van niet onbelangrijke belastingvoordelen.

Toch is een investering in vastgoed een beslissing die weloverwogen gemaakt moet worden en waarbij meerdere factoren een belangrijke rol spelen. Eén van de belangrijkste is de locatie. In dit artikel lees je alles over waarom Antwerpen een toplocatie is voor je vastgoedinvestering.

Bekijk onze informatieve video over investeren in Belgisch residentieel vastgoed.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

1. Haven van Antwerpen

Een eerste positief punt van Antwerpen is de haven. De Antwerpse haven is de tweede grootste haven in Europa en de vijfde grootste in de wereld. Het is een unieke locatie met tal van investeringsmogelijkheden. De constante uitbreiding en modernisering van de haven is een bron van opportuniteiten en jobs. Mede door de haven is Antwerpen een stad waar zeer veel kansen zijn, wat het aantrekkelijk maakt om er te wonen en zorgt voor een veilige investering in vastgoed.

2. Sterkste groeistad van Vlaanderen

Bovendien is Antwerpen de sterkste groeistad van Vlaanderen. De bevolkingsgroei is er tussen 2010 en 2020 maar liefst met 9,5% gestegen. Om een referentiekader te geven was de groei in Gent 8,4%, in Leuven 7,1% en in Mechelen 7,4%. De stad Antwerpen is erg populair de laatste jaren en trekt nog altijd veel nieuwe bewoners aan. Zij zijn op zoek naar woonruimte en dit resulteert in een bloeiende huurmarkt. Huren is vooral een stedelijk fenomeen en daar spant Antwerpen de kroon met een hogere huurprijs dan andere Vlaamse steden. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedraagt momenteel 954 euro, blijkt uit een artikel van HLN.

3. Voldoende groen: parken en historische monumenten

Cultureel heeft Antwerpen een boeiend aanbod. De stad kan terugblikken op een rijke geschiedenis met tal van historische gebouwen. Antwerpen is ook een zeer leefbare stad met veel open ruimte (lage bebouwingsgraad). Er wordt gefocust op een gezonde en groene leefomgeving en burgerinitiatieven als Ringland tonen aan dat dit ook sterk leeft bij de bevolking. De talrijke parken zoals het Middelheimpark, het Rivierenhof, het Stadspark etc. zijn daar het levende groene bewijs van.

En dan is er natuurlijk nog de geliefde Zoo van Antwerpen. De Zoo is al meer dan 150 jaar dé trekpleister bij uitstek voor dierenliefhebbers en is een van de oudste dierentuinen van Europa. Elk jaar komen tal van bezoekers met de trein naar de Zoo, maar als Antwerpenaar kan je een jaarabonnement aanschaffen en de dieren zoveel bezoeken als je maar wil.

4. Aanwezigheid van talloze (internationale) bedrijven, belangrijke instellingen en schoolcampussen

Antwerpen is de economische motor van Vlaanderen. De industrie, met de Antwerpse chemiecluster voorop, alsook  de dienstensector zijn erg performant. Dit zorgt voor  een goed uitgebouwde zakelijke omgeving met  interessante jobmogelijkheden.

Bovendien kent de stad meerdere schoolcampussen, denk maar aan de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote Hogeschool, Antwerp Management School etc.   De afgelopen jaren is de studentenpopulatie samen met de stad flink gegroeid. Sinds 2008 is ze al met 38% toegenomen, waardoor Antwerpen de sterkst groeiende studentenstad in Vlaanderen is.

Heb je advies nodig over investeringsvastgoed of wil je begeleid worden naar de juiste vastgoedinvesteringskeuze? 

Contacteer ons voor meer info!

5. Aanwezigheid van potentiële huurders

Dankzij de uitgebreide werkgelegenheid maken studenten in Antwerpen vlot de overstap van studie en stage naar wonen en werken. Een deel van de aanwezige studenten blijven na hun studies plakken in de stad, wat van hen uitstekende potentiële huurders maakt. Verder zijn er ook vele expats in de stad die zoeken naar een tijdelijke woonplaats. De kans op leegstand van je onroerend goed in een stad als Antwerpen is dus eerder klein, zeker als je opteert voor de verhuur van een nieuwbouw.

6. Bruisende stadsleven

Ten zesde en misschien wel één van de belangrijkste redenen waarom Antwerpen een geliefde stad is om te wonen, is het bruisende stadsleven. Tijdens de zomer kan je bijvoorbeeld genieten van ‘de Zomer van Antwerpen’ met films in openlucht, een circusvoorstelling, of de zomerbar bezoeken en gezellig van de zonsondergang en een barbecue genieten aan de Tavernierkaai.

Verder is er een uitstekende en betaalbare restaurantcultuur, gaande van Michelinsterren tot gezellige brasseries. De stad bruist van de gezellige cafés, terrassen, bruine kroegen, hippe bars… Ook shoppen kan je nergens in België beter doen dan in ‘t Stad. Er is met andere woorden altijd wat te doen en te beleven.

7. Goede bereikbaarheid

Tot slot kent Antwerpen een uitstekende bereikbaarheid. Antwerpen ligt op een centraal kruispunt van Europese snelwegen. Daarnaast is er een uitgebreid openbaar vervoer via bus, tram en metro in de gehele stad. De stad heeft ook een eigen regionale luchthaven en een station waar de hogesnelheidstrein stopt. De internationale luchthaven van Zaventem is slechts een half uurtje verwijderd.

Interesse in een investering in Antwerps vastgoed?

Ben je na het lezen van dit artikel verliefd op de stad en overtuigd van de opportuniteiten, maar weet je niet waar te beginnen? Laat je bijstaan door Ex-stra, een onafhankelijke adviseur die samen met jou de mogelijkheden bekijkt en je ondersteunt doorheen het hele proces. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350