Hoe doe je het en waarop moet je letten?

Geld-uit-BV-naar-privé-halen-2

De opbrengsten die je met je vennootschap realiseert, komen in de eerste plaats toe aan de onderneming zelf. Je wil echter niet dat al je zuurverdiende centen eeuwig in je bedrijf blijven zitten: vroeg of laat wil je de vruchten plukken van je harde werk. Kortom: je wil geld uit je bv naar je privé halen.

Daarbij komen enkele vragen kijken. Welke opties zijn er? En waar moet je rekening mee houden? In dit artikel helpen wij je al een eindje op weg. Lees verder en ontdek drie manieren om geld van je bv naar de privé te halen!

Meer geld uit je vennootschap halen, zonder je blauw te betalen aan belasting? Het kan!

Finacieel advies aan klanten

Boek een gratis kennismakingsgesprek

Heb je advies nodig over geld van je bv naar de privé te halen?

1. Loon uitkeren 

Een eerste manier om geld van je bvba naar je privé te halen, is door jezelf als bedrijfsleider een bezoldiging voor je prestaties toe te kennen. Het nadeel hiervan is dat je hierop progressief belast wordt in de personenbelasting. Zo zul je 25% tot 50% belast worden op je loon, verhoogd met gemeentebelasting en sociale bijdragen. Kleine vennootschappen waarbij de bedrijfsleider minimum 45.000 euro loon krijgt, kunnen onder bepaalde voorwaarden wel genieten van een verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting.

2. Dividend uitkeren

VVPR Bis-regeling

Om geld uit je vennootschap te halen, kan je jezelf als aandeelhouder van je bv ook een dividend uitkeren. Op dividenden betaal je dividendbelasting: een roerende voorheffing van 30%. Onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op een verlaagd tarief van 20% of zelfs 15%. Dit fiscaal voordeel bekom je via de zogenaamde VVPR Bis-regeling. 

De VVPR Bis-regeling is een regime van toepassing op dividenden uit nieuwe aandelen op naam naar aanleiding van een inbreng in geld vanaf 1 juli 2013 in een kleine vennootschap. Door deze regeling kan je het uitgekeerde bedrag fiscaal vriendelijk ontvangen. Zo betaal je 20% roerende voorheffing op dividenden toegekend vanaf het tweede boekjaar na de oprichting en 15% vanaf het derde boekjaar.

Liquidatiereserve

Ook het systeem van de liquidatiereserve kan bij de uitkering van een dividend fiscaal voordelig zijn. Het is voor kleine vennootschappen immers mogelijk om hun boekhoudkundige winst van het boekjaar over te boeken naar een aparte passiefrekening: de “liquidatiereserve”. Op dit bedrag betaal je meteen 10% belasting. Bij de uitkering ervan kun je op een fiscaal voordelig tarief rekenen. Indien de aangelegde reserve meer dan vijf jaar werd behouden, betaal je bij uitkering slechts 5% bijkomende belasting. Indien de reserve binnen de vijf jaar wordt uitgekeerd, betaal je 20% roerende voorheffing - wat neerkomt op het normale dividend tarief als je de initiële 10% belasting erbij telt. Als je niet kan genieten van VVPR Bis en je kan vijf jaar wachten op de uitkering is dat de gunstigste oplossing. 

3. Een IPT of individuele pensioentoezegging

Een individuele pensioentoezegging of IPT is een goede manier voor zelfstandige bedrijfsleiders om een aanvullend pensioen op te bouwen. Het is een soort levensverzekering waarvoor iedere zelfstandige die via een vennootschap opereert, in aanmerking komt. 

Hoe werkt een IPT?

Kort gesteld betaalt je vennootschap periodiek de premies - waarna de reserves verder aangroeien in de levensverzekering van de privépersoon. Je kunt dus geld uit je vennootschap halen door met je onderneming de premies te betalen voor de verzekering die jou als privépersoon ten gunste komt. 

In principe wordt het bedrag uitgekeerd wanneer je op pensioen gaat. Wanneer je actief blijft tot aan je wettelijke pensioenleeftijd zal je ongeveer 16% moeten betalen aan belastingen en sociale bijdragen. Wanneer je vroeger op pensioen gaat, kan dit oplopen tot 26%. 

Voordelen van een IPT

Een IPT is in alle gevallen fiscaal voordelig. Zo zijn de premies betaald door de vennootschap 100% aftrekbaar van de brutowinst in de vennootschapsbelasting als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bovendien moet je daarvoor ook rekening houden met de zogenaamde 80%-regel. Het helpt je ook een mooi aanvullend pensioen op te bouwen, naast je wettelijk pensioen. 

Daarnaast vormt de IPT ook een springplank naar andere investeringen. Het is immers zo dat je met de reserves die in je IPT opgebouwd worden bijvoorbeeld ook in vastgoed kunt investeren (in je privé). Zo kan je een voorschot op je IPT vragen of je IPT in pand geven om een lening te bekomen bij jouw bank. Met het kapitaal dat je uit deze transactie haalt, kan je op een interessante manier investeren in vastgoed. Dit is vooral interessant voor 50 plussers

Besluit

Er zijn heel wat mogelijkheden voor wie geld uit zijn vennootschap wil halen. Loon- en dividenden uitkeren of een IPT zijn slechts enkele opties. Ook een rekening courant of kostenvergoeding kunnen interessante denkpistes zijn, maar alles hangt natuurlijk af van jouw individuele situatie. Advies van een expert is daarom steeds aangeraden. Neem contact op met Ex-Stra voor meer informatie en advies.

investeringsadvies 1

Zin in een vrijblijvend gesprek of wens je meer informatie?

Naam*
E-mailadres*
Voornaam*
Gsm nummer*
Boodschap
0 of 350