De laatste jaren scheen beleggen eenvoudig. De beurs brak het ene record na het andere en, gesterkt door de lage rentes, was een belegging in vastgoed rendabel voor diegenen die er voldoende kennis en inzichten in hadden opgebouwd.
De laatste jaren scheen beleggen eenvoudig. De beurs brak het ene record na het andere en, gesterkt door de lage rentes, was een belegging in vastgoed rendabel voor diegenen die er voldoende kennis en inzichten in hadden opgebouwd.
De coronacrisis heeft onze portefeuilles echter flink door elkaar geschud. Plots verdween 30-40% van ons beurskapitaal. De zomer deed deugd, Corona scheen aan kracht te verminderen en de beurzen herstelden zich opvallend snel tot de tweede golf toesloeg en niemand nu kan voorspellen wat de volgende maanden zullen brengen. De onzekerheid piekt. Hebben we de voorbije jaren wel de juiste beslissingen genomen ?



Laten we 2 typische investeringsalternatieven naast elkaar leggen en nagaan hoe ze reageren in tijden van crisissen:
1. beurs (Dow Jones)
2. residentieel vastgoed (Vlaanderen).
We analyseren de laatste 20 jaren en baseren ons voor het vastgoed op de cijfers van STATBEL (Belgische statistiek bureau). In deze tijdspanne hebben we meerdere wereldwijde financiële crisissen meegemaakt inclusief de corona-crisis waarvan het einde nog niet duidelijk is.
1. Internetzeepbel-crash: 2000-2003
2. Banken/krediet-crisis: 2007-2011
3. coronacrisis: 2020- ?
De grafieken tonen de impact van deze crisissen op de Dow Jones en op de waarde van Vlaamse huizen (gewone huizen met 2 of 3 gevels) en appartementen.
De 3 grafieken spreken voor zich.
- In 2000 kostte een gemiddeld appartement in Vlaanderen 95.700 euro. In 2020 is dat gestegen tot 259.200 euro. Voor huizen gelden dezelfde verhoudingen. Dit is een waardetoename met een factor 2.7
- De Dow Jones (die de laatste 20 jaren ongeveer de beste beurs was ter wereld en veel beter gepresteerd heeft dan de Europese beurzen) is in diezelfde periode geëvolueerd van 10.721$ naar 26.500$ (02/11/2020) wat een stijging is met een factor 2.5.
- De beurs heeft een hoge volatiliteit en neerwaartse correcties van 30-50% zijn geen uitzondering. Vlaams vastgoed daartegen is zeer waardevast en we zien geen plotse significante schommelingen.
Een aandachtige lezer zal misschien opmerken dat beide waardestijgingen (de beste presterende beurs ter wereld en Vlaams vastgoed) op het eerste zicht gelijkwaardig zijn en dus ongeveer even interessant als belegging. De rendementsvergelijking tussen de beurs en vastgoed is echter complexer dan enkel de waardetoename:
- Naast de onderliggende waardetoename zijn er de maandelijkse huurinkomsten die mee evolueren met de inflatie (en belast worden volgens het kadastraal inkomen)
- Indien men een vastgoedaankoop gedeeltelijk financiert met geleend geld speelt het hefboomeffect waardoor het rendement op eigen kapitaal sterk verhoogt.
- Vastgoed heeft onderhoud en renovaties nodig.
- Aandelen leveren dividenden op (die belast worden met onroerende voorheffing)
- etc.

Sommige van deze elementen verhogen het rendement terwijl andere de opbrengsten dempen. We kunnen hieruit echter wel besluiten dat Vlaams vastgoed een zeer rendabele maar vooral stabiele belegging is die de crisistijden uitstekend doorstaat.
Eric Dings heeft zich gespecialiseerd in Vlaams residentieel vastgoed en zal graag zijn kennis en inzichten met u delen en u begeleiden in het opbouwen van uw financiële zekerheid. U bent steeds welkom om ons vrijblijvend te contacteren voor verdere informatie.
Meer tips ontvangen?
Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang financiële basiskennis, tips om zelf te beleggen, onmisbare kennis over vastgoed en zo veel meer.